Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τραπεζίτες θέλουν να κλείσουν άρον – άρον το θέμα της Ελλάδας στο σημερινό Euorogroup για να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα που είναι η Ιταλία.
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, και αντιστοιχεί μόλις στο 1,8% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Η Ιταλία όμως ανήκει στη G-7. Το ιταλικό χρέος είναι €1.9 τρισεκατομμύρια, ή αλλιώς 120% του ΑΕΠ της οικονομίας της, και μεγαλύτερο από όλο μαζί το χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, και της Ιρλανδίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως εξηγεί στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης “το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τόσο τις διεθνείς κεφαλαιαγορές όσο και τα όργανα της ΟΝΕ είναι το θέμα της διαχείρησης του χρέους της Ιταλίας και ίσως και αργότερα της Ισπανίας. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός πως το χρέος και των δύο αυτών χωρών ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ με μια Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα και ένα ΕFSF, το μηχανισμό δηλαδή που διαχειρίζεται τα θέματα της κρίσης χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης οι οποίοι έχουν προικοδοτηθεί με πολύ μικρό κεφάλαιο. Αρα είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να παρέμβουν στις επιθέσεις που κάνουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές απέναντι στην Ιταλία και ίσως αργότερα στην Ισπανία και να λειτουργήσουν σαν ασπίδα”.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το σύνολο πλέον της ευρωζώνης ασχολείται με το ουσιαστικό πρόβλημα που λέγεται ιταλικό χρέος και νομίζω πως δε αφιερώσει πλέον ούτε χρόνο ούτε πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει πλέον το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή δε θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει ουσιαστικά με τις αγορές της τα ελληνικά ομόλογα ή να ενισχύει κατά κάποιο τρόπο την τραπεζική ρευστότητα. Αλλά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές άμεσα οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας από το PSI 2, τη συμφωνία δηλαδή της 26ης Οκτωβρίου διότι διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε αποβολή μας από την Ευρωζώνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα λοιπόν στο Eurogroup θα ασχοληθούν με την Ιταλία και από εκεί και περά να είναι μια μόνο τυπική διαδικασία η εφαρμογή του μνημονίου από την ελληνική οικονομία και από την ελληνική κοινωνία. Αυτό απαιτεί μια πολιτική σταθερότητα αλλά πάνω από όλα μια κοινωνική συνέναιση. Ξέρετε τόσο σκληρά δημοσιονομικά προγράμματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όπως αυτά που εφαρμόζει η ελληνική οικονομία χρειάζονται καταρχήν μια κοινωνική συνέναιση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι θυσίες που κάνουμε είναι επιβεβλημένες γιατί κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση”.
Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και τώρα το κακό πρόβατο της Ευρώπης γίνεται… ο Σίλβιο!
Τι θα πει ο Βενιζέλος στο Eurogroup