Ημέρες… ταραμοσαλάτας. Ο ταραμάς συνήθως φτάνει στο τραπέζι μας με τη μορφή της ταραμοσαλάτας. Συνοδεύει ιδανικά όχι μόνο τα παραδοσιακά νηστίσιμα των ημερών, αλλά κλαι το ουζάκι και τα θαλασσινά. Ο ταραμάς προέρχεται από τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου και θεωρείται μια εκλεπτυσμένη τροφή. Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ.
Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Η γεύση της ταραμοσαλάτας είναι ιδιαίτερη λόγω του ταραμά.
Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ. Στην βιομηχανική παραγωγή μπορεί να προστίθεται και χρώμα τροφίμων.
Δείτε εδώ μία από τις καλύτερες συνταγές για ταραμοσαλάτα, από τα χέρια του Άκη Πετρετζίκη.
https://www.youtube.com/watch?v=QsbNCiFKRrw
Οι θερμίδες του ταραμά: Τα 100 γρ. ταραμά έχουν 220 θερμίδες. Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας σπιτική ταραμοσαλάτα δίνει 120 θερμίδες. Τα 100 γρ. ταραμοσαλάτα εμπορίου, είτε προέρχεται από λευκό είτε από ροζ ταραμά, δίνουν 446 θερμίδες.