Ελλάδα

Η κλεψύδρα αδειάζει, ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όσοι κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, όσο κι αν κάποιοι εθελοτυφλούν, ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει και αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι τότε ο κόσμος που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές θα είναι χειρότερος απ’ αυτόν που παραλάβαμε εμείς.

Το, τουλάχιστον, παρηγορητικό είναι πως μετά τους πολίτες έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται κυβερνήσεις και θεσμοί.

Δεν είναι λίγο το ότι την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, έγινε γνωστή η απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως η Γερμανία παραβίασε κατ’ επανάληψη τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών ποινών σε βάρος της χώρας αν δεν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει όσα ξέραμε και απειλεί το «είναι» μας, τον πλανήτη μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας, εκτός από τις καταστροφικές φωτιές όπως αυτές στην Καλιφόρνια, προκαλεί το φαινόμενο οι λίμνες χάνουν το οξυγόνο τους πιο γρήγορα από τους ωκεανούς. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι τα μέσα επίπεδα οξυγόνου έχουν από το 1980 μέχρι σήμερα μειωθεί κατά 5,5% στην επιφάνεια των λιμνών και κατά σχεδόν 19% στα βαθύτερα νερά τους.

Μην ξεχνάμε ότι είναι η ίδια η κλιματική αλλαγή που με την μορφή γλίτσας «σκοτώνει» την θάλασσα του Μαρμαρά. Μια «θαλάσσια βλέννα» εδώ και 24ωρα έχει καλύψει τα πάντα και είναι μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να εξαπλωθεί όταν στο θαλασσινό νερό, υπάρχει ροή λυμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία της θάλασσας έχει ανέβει 2,5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο τα τελευταία 40 χρόνια. 


Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο του Πότσδαμ για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί ότι το συνεχιζόμενο ολοκληρωτικό λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα σήμαινε μάλιστα αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα!

Πολλές είναι οι χώρες που, αργά ή όχι, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα: να θεσπίσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιτέλους κάτι κινείται, κάτι γίνεται με μπροστάρηδες τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις, που η αλήθεια να λέγεται, είναι πρωτοπόρες, και προσπαθούν να «γυρίσουν» την κλεψύδρα.

Είναι η ώρα για δράση ώστε το “σπίτι” μας να μην καταρρεύσει. Είναι η ώρα για βήματα προς τα εμπρός, προς ένα καλύτερο αύριο, προς ένα μέλλον γεμάτο ζωή. 

Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι του ΟΤΕ για μηδενισμό των εκπομπών

Μια από τις εταιρίες που εδώ και χρόνια προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση που λέγεται «κλιματική αλλαγή» είναι ο ΟΤΕ. Γι’ αυτό και σταθερά, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη ζωή, ο Όμιλος ΟΤΕ δεσμεύεται – σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom – για την επίτευξη νέων, περισσότερο φιλόδοξων στόχων για την αντιμετώπισή της επιδιώκοντας τελικά μια κλιματικά ουδέτερη λειτουργία.

Και δεν είναι λίγα αυτά για τα οποία προσπαθεί και για τα οποία δεσμεύεται ο ΟΤΕ…

Από το 2021 και μετά σκοπεύει να χρησιμοποιεί στο 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Στοχεύει στον μηδενισμό (Net-Zero) των άμεσων και έμμεσων εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητές του έως το 2025. Ο μηδενισμός θα επιτευχθεί μειώνοντας τις εκπομπές το 2025 κατά 95% σε σχέση με το 2017 και αντισταθμίζοντας τις υπόλοιπες εκπομπές που δεν είναι εφικτό να μειωθούν. Η αντιστάθμιση αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα με δράσεις όπως οι δενδροφυτεύσεις. Περιλαμβάνονται, επίσης, οι άμεσες εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ντίζελ και βενζίνης καθώς και οι έμμεσες εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Και από το 2040 και μετά θέλει να γίνει ένας όμιλος κλιματικά ουδέτερος, ένας όμιλος με μηδενικό ανθρακικού αποτυπώματος. Και σε αυτό  περιλαμβάνονται οι έμμεσες εκπομπές από την παραγωγή των προϊόντων και τις εκπομπές προμηθευτών έως και τη χρήση των προϊόντων από τους πελάτες.

Τι αλλάζει ο ΟΤΕ

Για να πετύχει τους στόχους του ο ΟΤΕ και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην αντιμετώπιση της απειλής που λέγεται κλιματική αλλαγή, ετοιμάζει μια σειρά από αλλαγές στην ίδια του τη λειτουργία ακόμα.  

Θα απενεργοποιηθεί και να απομακρυνθεί ο παρωχημένος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, θα ρυθμιστεί η λειτουργία των κλιματιστικών και θα εγκατασταθεί ενεργειακά πιο αποδοτικός εξοπλισμός στο τηλεπικοινωνιακό του δίκτυο.

Θα υπάρξουν βελτιώσεις στα data centers του Ομίλου, ώστε να είναι πιο αποδοτική η λειτουργία του ITεξοπλισμού αλλά και οι υποδομές, όπως UPS, συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού, κλπ., που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Σημαντικά για τη λειτουργία του Ομίλου κτίρια θα επιδιωχθεί η ριζική, πιστοποιημένη, ανακαίνισή του. Ήδη, ο ΟΤΕ διαθέτει τρία κτίρια με πιστοποίηση LEED σε επίπεδο GOLD.

Ο ΟΤΕ σκοπεύει να ανανεώσει, σταδιακά, το στόχο των οχημάτων του με αυτοκίνητα μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων ώστε να επιτευχθεί η συνεχής βελτίωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματός» και η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Ήδη, μέσα στο 2021 παραλαμβάνεται ένα μεγάλο ποσοστό τεχνολογίας plug-in hybrid (PHEV).

Σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι και ο ISO 50001: Επεκτείνεται σταδιακά και το 2020 είχε εφαρμοστεί σε 21 κτιριακά συγκροτήματα (κτίρια τεχνολογίας, κτίρια γραφείων, data centers, callcenters και το κτίριο διοίκησης του Ομίλου), και 36 σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή είναι ενθαρρυντικά καθώς έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 5% σε κτίρια / καταστήματα, 7% στα data centers 15% στους σταθμούς βάσης.

Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έχει γίνει. Μέχρι σήμερα, ο όμιλος ΟΤΕ έχει πετύχει:

  • Το 2020, οι εκπομπές 85% χαμηλότερες σε σχέση με το 2017
  • Από 2020 πέτυχε 100% κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω Εγγυήσεων Προέλευσης. Σε αυτό περιλαμβάνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού των εταιρειών ΟΤΕ, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE e-Value, OTE Globe και OTE Academy.
  • Το 2020, η κατανάλωση ενέργειας ήταν 11% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που η χρήση των δικτύων του ομίλου (όγκος μεταφερομένων δεδομένων) αυξήθηκε κατά 50%.
  • Μέσα από δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκαν το 2020, ο Όμιλος κατάφερε να εξοικονομήσει ενέργεια 63,5 GWh που αντιστοιχεί στην κατανάλωση (ηλεκτρισμού) μιας πόλης 40.000 κατοίκων!

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί
Οι ιδιώτες επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η ΗΔΙΚΑ λέει το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί