Site icon NewsIT

Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την Ελλάδα: 1.800 νεκροί σε έναν χρόνο από την ακραία ζέστη

30.10.2024 | 11:37
Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την Ελλάδα: 1.800 νεκροί σε έναν χρόνο από την ακραία ζέστη

ΤΕΧΤΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ- ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Τραγικές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα τελευταία χρόνια με την ακραία ζέστη να οδηγεί σε χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μελετήσει οι επιστήμονες, από το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας, αυτό του 2022, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περισσότεροι από τους μισούς θανάτους λόγω ακραίας ζέστης δεν θα είχαν συμβεί, εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή που οι άνθρωποι δημιούργησαν.

Προειδοποιούν, δε, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ανάμεσα στα θύματα που είχε εκείνη τη χρονιά η ζέστη συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες άνθρωποι στη χώρα μας. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πληρώνουν βαρύ τίμημα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση npj: Climate and Atmospheric Science του ομίλου Nature. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, το καλοκαίρι του 2022 χαρακτηρίστηκε από έντονους καύσωνες. Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία ήταν αυξημένη κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020.

Αυτό ήταν σχεδόν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνεται με ταχύτητα διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αναφέρουν.

Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι εκείνο το καλοκαίρι πέθαναν 68.593 άνθρωποι από τη ζέστη σε 32 χώρες της Ευρώπης.

Για να εξακριβώσουν πόσοι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εξέτασαν κατ’ αρχάς «τις ανωμαλίες στην μέση επιφανειακή θερμοκρασία μεταξύ 1880 και 2022». Με αυτό τον τρόπο αποκόμισαν μία ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια υπολόγισαν τη διαφορά στις θερμοκρασίες που θα υπήρχαν δίχως τη μεσολάβηση της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, έναντι των πραγματικών καταγεγραμμένων θερμοκρασιών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολόγισαν πόσοι θάνατοι από τη ζέστη θα είχαν συμβεί δίχως την κλιματική αλλαγή. Ύστερα τους συνέκριναν με τον αληθινό αριθμό των θανάτων.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι δίχως την κλιματική αλλαγή δεν θα είχε συμβεί το 56% των θανάτων από τη ζέστη του 2022. Με άλλα λόγια, δεν θα είχαν πεθάνει 38.154 άνθρωποι στην Ευρώπη.

Τι συνέβη σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι από τους αχρείαστους/ανθρωπογενείς αυτούς θανάτους, οι περισσότεροι συνέβησαν στη νότια Ευρώπη. Μάλιστα στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των θανάτων από τη ζέστη της κλιματικής αλλαγής είναι διπλάσιος απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μία από τις χώρες που επλήγησαν ιδιαιτέρως ήταν η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2022 πέθαναν από τη ζέστη 3.227 άνθρωποι στη χώρα μας. Από αυτούς, οι 1.767 θα είχαν σωθεί εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή. Με άλλα λόγια, το 55% των θανάτων από τη ζέστη στην Ελλάδα οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία πέθαναν από τη ζέστη 11.797 άτομα. Θα είχαν όμως σωθεί τα 7.582 (το 64%). Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στην Ιταλία. Πέθαναν 18.758 άνθρωποι από τη ζέστη. Οι 13.318 από αυτούς (ποσοστό 71%) χάθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια, σε αυτές τις τρεις χώρες πέθαναν αναίτια πάνω από 22.600 άνθρωποι. Αντιστοιχούν στο 59% όλων των αχρείαστων/ανθρωπογενών θανάτων της Ευρώπης!

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης πως οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο θανατηφόρες για:

Τις γυναίκες και

Τους ηλικιωμένους (κυρίως οι ηλικίες 80 ετών και άνω)

Τα ευρήματα αυτά «αποδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στη δημόσια υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Thessa Beck, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Μαζί της συμφώνησε ο επιβλέπων ερευνητής Joan Ballester, αναπληρωτής καθηγητής Έρευνας στο ISGlobal. «Δίχως ισχυρή δράση, οι θερμοκρασίες και η σχετιζόμενη με τη ζέστη θνησιμότητα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version