Site icon NewsIT

Η Κομισιόν δικαιώνει το νόμο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

09.04.2024 | 19:00
Η Κομισιόν δικαιώνει το νόμο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ την ώρα της Συγκλήτου από φοιτητικές συλλογικότητες προκειμένου να αποτραπεί η απόλυση διοικητικού υπαλλήλου, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση της Δευτέρας 12/2 για την συμβολική ωριαία διακοπή της τηλε-εξεταστικής, μέσα από την διακοπή της λειτουργίας του "Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Πανεπιστημίου", Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Φοιτητές και εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης να παρακάμψει της κινητοποιήσεις τους, μέσα από τις τηλε-εξεταστικές. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Κομισιόν με απάντηση της σε ερώτηση ευρωβουλευτών ουσιαστικά δικαιώνει το νόμο του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επίτροπος της Κομισιόν για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κ.κ. Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη -Νικολάου Αλαβάνου, για το νόμο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:

«Σύμφωνα με την πάγια νομολογία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ανάγκη τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το εμπόριο υπηρεσιών (GATS) για την ελευθερία εγκατάστασης, την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις του Χάρτη που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία για την ίδρυση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελευθερία επιχειρηματικής δραστηριότητας», κάνοντας ρητή αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2020 για την περίπτωση της Ουγγαρίας.

Την ίδια απόφαση επικαλούνται, όπως είναι γνωστό και πολλάκις εκτέθηκε δημοσίως στην συζήτηση για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πολλές από τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων (Βενιζέλος, Σκουρής, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος κ.λ.π.), οι οποίοι τόνιζαν τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η απάντηση αυτή της Κομισιόν θα μπορούσε να θεωρηθεί μιας μορφής πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που του τεθεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , μέσω της κυρίας Ιβάνοβα , χαιρετίζει επίσης την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επικυρώσει την Σύμβαση της Λισαβόνας .

Η Σύμβαση διασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών, στο πλαίσιο της διακρατικής κινητικότητας, μέσω μίας βελτιωμένης αναγνώρισης των πτυχών τους.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version