Γροθιά στο στομάχι είναι η έρευνα της ΜΚΟ Κλίμακα που δείχνει ότι οι άστεγοι στην Ελλάδα αλλάζουν “ταυτότητα” πλέον δεν μιλάμε για τους “γνωστούς” αστέγους αλλά για οικογένειες που εξαναγκάζονται να ζουν σε παραπήγματα σε ακατάλληλες συνθήκες ή ακόμη και στο δρόμο λόγω της αλλαγής των οικονομικών τους.
Κατά 20% με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς», καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».
Όπως λέει μάλιστα η υπεύθυνη της οργάνωσης Άντα Αλαμάνου, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.
“Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες”, διευκρινίζει.
Η “νέα γενιά” αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του” συνεχίζει η κυρία Αλαμάνου.
Δυστυχώς η πρόβλεψη είναι ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και όπως λένε οι ειδικοί “το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν”.