Site icon NewsIT

Η κυνική “εξομολόγηση” ενός διακινητή: Πως παίρνουμε έως και 10.000€ από πρόσφυγες και μετανάστες

21.04.2016 | 15:45
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως κάτι τέτοιο. Αλλά κάθε φορά είναι εξοργιστικό το πως δρουν ορισμένοι επιτήδειοι, πως πλουτίζουν σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, στις πλάτες ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα πάντα για να σωθούν από πόλεμο και βρήκαν στον «παράδεισο» της Ευρώπης «σατανάδες» που τους εκμεταλλεύονται ως εκεί που δεν πάει!

Αυτή τη φορά οι πληροφορίες για all inclusive πακέτα ταξιδίων προς τις «πλούσιες» χώρες της Ευρώπης, τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης δηλαδή, έρχονται από τη Daily Mail, η οποία μάλιστα επικαλείται ελληνικές αστυνομικές πηγές! Τα πακέτα ταξιδίων αφορούν στους εύπορους μετανάστες, που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πληρώσουν 10.000€ για να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη. Το «πακέτο» περιλαμβάνει διάφορους τρόπους ταξιδιού: αεροπορικώς, με ταχύπλοα, με τα πόδια ή με λεωφορεία! Προορισμοί η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία.

Τα καλύτερα πακέτα περιλαμβάνουν και πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, θύματα και τον διακινητών, να μπορέσουν να περάσουν από τους ελέγχους στα αεροδρόμια ή στα σύνορα και να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το κύκλωμα διακινητών που μοιράζει… inclusive πακέτα ταξιδίων σε πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αδράς αμοιβής έχει βάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μπορεί να διοργανώσει ταξίδι ακόμη και από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Είναι εύκολο να ταξιδέψεις στη Βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα αν έχεις λεφτά» λέει στη Mail Online αστυνομική πηγή.

Η Daily Mail τονίζει πως το εμπόριο ελπίδας που κάνουν κάποιοι δεν έχει καμία σχέση με τη συμπόνια που δείχνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, σε ανθρώπους που άφησαν πίσω τους τα πάντα για να γλιτώσουν από πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ασία. «Οι διακινητές ανθρώπων, με έδρα την Αθήνα, ενδιαφέρονται μόνο για τα τεράστια κέρδη που βγάζουν πουλώντας τα “ταξιδιωτικά πακέτα” και πλαστογραφημένα έγγραφα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη MailOnline μιλάει και ένας Έλληνας μεσήλικας, που λέει πως το όνομά του είναι Κώστας και υποστηρίζει ότι είναι διακινητής. «Για να είμαι ειλικρινής, μας ενδιαφέρουν μόνο οι πλούσιοι, αυτοί που έχουν χρήματα. Τα πάντα οργανώνονται για αυτούς πριν καν φτάσουν στην Ελλάδα. Τους παρέχουμε πλαστά διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια που τα έχουμε κλείσει σε ψεύτικα ονόματα, ακόμα και πλαστά έγγραφα διαμονής για να βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα. Έχω βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να φύγουν από τα ελληνικά νησιά στο εξωτερικό. Αν πάνε αεροπορικώς, τους παίρνω την κάρτα επιβίβασης. Αν πάνε με λεωφορείο, τους παίρνω τα εισιτήρια. Αν πάνε με αυτοκίνητο, οργανώνω το αυτοκίνητο για λογαριασμό τους».

Και συνεχίζει για να… πανηγυρίσει που «οι δουλειές έχουν αυξηθεί τρεις φορές μετά τον πόλεμο στη Συρία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ασχολούμουν με 40 ανθρώπους το μήνα, τώρα είναι πολλοί σαν εμένα». Λέει επίσης ότι έχει ταξιδέψει στη Σάμο για να συνοδεύει πλούσιους «πελάτες» που είχαν φτάσει από την Τουρκία με βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες. Είχε μαζί του, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πλαστά έγγραφα προσωρινής διαμονής προσφύγων και μάλιστα με φωτογραφίες των «κατόχων» τους (τα χαρτιά αυτά επιτρέπουν την παραμονή μέχρι ένα μήνα στη χώρα), είχε κάνει κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για χώρες της Βόρειας Ευρώπης και πληρώθηκε 100€ από κάθε «πελάτη»!

«Όταν έφτασα στο νησί, βρήκα μια καφετέρια, έκατσα και τηλεφώνησα στο αφεντικό (στην Αθήνα). Είπε στους πελάτες πού ήμουν. Όταν τους είδα, έκανα την επαφή. Αγόρασα τα εισιτήρια και τους πρόσεχα στο καράβι για την Αθήνα. Όταν φτάσαμε στον Πειραιά, τους έφερα στον σταθμό, αγόρασα τα εισιτήρια και τους πήγα στην πλατεία Βικτωρίας.

Τους δίναμε πλαστά χαρτιά – διαβατήρια, βίζες, ό,τι χρειάζονταν. Τους αγόρασα εισιτήρια για το λεωφορείο με τα διαβατήρια για Ρουμανία και Βουλγαρία. Τους πήγα σε μικρά αεροδρόμια στην Ελλάδα, από όπου θα μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα. Αν είχαν πληρώσει, θα τους αγόραζα αεροπορικό εισιτήριο στο όνομά μου όμως οι λεπτομέρειες στις ταυτότητες θα αντιστοιχούσαν σε αυτούς -η φωτογραφία τους, η ηλικία τους. Έκανα check in και έπαιρνα την κάρτα επιβίβασης, όμως τους τις έδινα. Το έκανα 100 φορές, οι 30 πελάτες πέρασαν, τους 70 τους σταμάτησαν. Τις περισσότερες φορές τους σταματούσαν γιατί δεν μιλούσαν ελληνικά. Οι πελάτες πλήρωναν 5-6 χιλιάδες ευρώ για αυτές τις υπηρεσίες. Αν δεν τους άφηναν να περάσουν, τότε θα έπρεπε να πληρώσουν διπλά την επόμενη φορά».

Αλλά η δράση του δεν σταματούσε εκεί. Ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίστηκε πως έβγαλε παράνομα από την Ελλάδα μετανάστες βάζοντας τους σε λεωφορεία για γειτονικές χώρες και από εκεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. «Αν οι πελάτες πήγαιναν με λεωφορείο, τους αγόραζα τα εισιτήρια».

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτοί, μπορούν να περάσουν πεζή από τα βουνά στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ κι από εκεί για τη Γερμανία και τη Σουηδία. Σύμφωνα με πρώην αστυνομικό από τη Βόρεια Ελλάδα που μίλησε στη Daily Mail, η “οδός” της Βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιείται από διακινητές χωρών όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και τα Σκόπια για να περάσουν Σύρους, Αφγανούς ή Πακιστανούς στη Βόρεια Ευρώπη. «Γίνεται εδώ και χρόνια και γίνεται κάθε μέρα».

«Πλήρωναν 1.500 ευρώ το άτομο, όμως τώρα η τιμή έχει αυξηθεί. Σε κάθε ταξίδι στα σύνορα, συνήθως της ΠΓΔΜ αλλά και κάποιες φορές της Βουλγαρίας, περνούν τουλάχιστον 10 άτομα. Κάποιες φορές 50 ή 60 άτομα».

Πηγή: Daily Mail

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version