Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει πιο κοντά την επίσπευση της τρίτης δόσης

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση

Εν αναμονή ανακοινώσεων και εξελίξεων, όλα δείχνουν πως το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου αλλά και μεταξύ της νόσησης και εμβολιασμού θα μειωθεί. Και αιτία είναι η μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως και στην Ευρώπη έτσι στην Ελλάδα, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση να μειωθεί ο χρόνος του εμβολιασμού (από τη δεύτερη στην τρίτη δόση ή μετά τη νόσηση) και αυτό γιατί η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα δεδομένα. Οι επιτροπές Λοιλωξιολόγων και Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες μέρες.

Η αύξηση του αριθμού εμβολιασμένων πολιτών που καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα Υγείας, δημιούργησαν την ανάγκη έκτακτων μέτρων.

Στην ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε χθες (01.12.2021) η κυβέρνηση ανέθεσε το έργο της επιστημονικής τεκμηρίωσης δύο ερωτημάτων:

Υπάρχει ανάγκη για τη μείωση του χρόνου λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού κάτω των 6 μηνών, αλλά και τη μείωση του χρόνου λήψης της τρίτης δόσης, ακόμα και στους 4 από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα;

Το δεύτερο ερώτημα, το… έθεσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ζήτησα από την επιτροπή εμβολιασμών αν μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την τρίτη δόση ακόμα και στους 4 μήνες».

Με τον φόβο της Όμικρον…

Η συζήτηση για την επίσπευση της τρίτης δόσης είχε τεθεί ξανά στο τραπέζι τον επιστημόνων στις αρχές του μήνα. Τα ανησυχητικά δεδομένα της μετάλλαξης Δέλτα οδήγησαν την Επιτροπή Εμβολιασμών να αποφασίσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ραντεβού στους 5,5 μήνες, αλλά ο εμβολιασμός να μην γίνεται πριν από το πέρας των 6 μηνών, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Ο φόβος της πιθανής έλευσης της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, αύξησε πλέον το επίπεδο ανησυχίας και ετοιμότητας. Εάν επιβεβαιωθεί πως ο νέος ιός καταφέρνει να δραπετεύει -έστω και μερικώς- από την προστατευτική ανοσία των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, η ανάγκη για μεγαλύτερη θωράκιση είναι επιτακτική.

Το θέμα της επίσπευσης της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού νόσησης πριν από τους 6 μήνες, άνοιξε χθες στην ολομέλεια των Λοιμωξιολόγων, ενώ στην Επιτροπή Εμβολιασμών το θέμα της τρίτης δόσης θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι επιστήμονες και από τις δύο Επιτροπές δηλώνουν πως θα πρέπει να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους τα νέα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον, και την ανταπόκριση της ανοσίας απέναντι της.

Τρίτη δόση: Τι λένε οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, επισημαίνει πως η έγκαιρη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης είναι σίγουρα περισσότερο αναγκαία στις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 60 ετών, προκειμένου να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά.

«Για ορισμένα άτομα και κυρίως για τους μεγάλους σε ηλικία άνω των 60 και για τους ανοσοκατεσταλμένους πιθανόν να είναι καλή ιδέα η πιο έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου, γιατί όσο περνά ο καιρός χάνουν γρήγορα αντισώματα και δεν κάνουν καλή ανοσία. Οπότε δεν είναι άσχημη ιδέα. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την Επιτροπή, αλλά τη βλέπω λογική πρόταση. Για νεότερους ανθρώπους πιθανόν να μην χρειάζεται, γιατί είναι θέμα ηλικίας και ανοσοκαταστολής το πόσα αντισώματα παράγεις», αναφέρει.

Ο καθηγητής, ωστόσο, επισημαίνει πως οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν τα δεδομένα της μετάλλαξης Δέλτα. Οι νέες πληροφορίες που αναμένονται εντός των επόμενων ημερών για την μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να φέρουν ανατροπές, τονίζει.

«Οι 6 μήνες για την τρίτη δόση με τα δεδομένα της Δέλτα πιθανόν να επαρκούν για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά όχι για ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Δεν ξέρουμε, όμως, τίποτα για την Όμικρον, η οποία μπορεί να φέρει ανατροπές. Θα ξέρουμε σε περίπου 10 μέρες πόσο επικίνδυνη είναι και θα αποφασίσουμε με βάση την Όμικρον αν πρέπει να επεκτείνουμε τα μέτρα αυτά σε όλο τον πληθυσμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν είναι πολύ μεταδοτική, γιατί μπορεί να υποκαταστήσει τελείως τη Δέλτα, κι αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει ο πληθυσμός να προστατευθεί», λέει ο Γεώργιος Χρούσος.

Ο κίνδυνος της διαρκώς μειούμενης ανοσίας στον πληθυσμό

Η ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού νωρίτερα από τους 6 μήνες, τόσο μετά τη νόσηση όσο και μετά τη δεύτερη δόση, αναδείχθηκε μέσα από παρατηρήσεις των γιατρών στην καθημερινή κλινική πράξη κατά τη διάρκεια του κύματος που διανύουμε με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Διαπίστωσαν πως ολοένα και περισσότεροι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις μολύνονται από τον κορονοϊό, καθώς επίσης και πολίτες που είχαν στο παρελθόν νοσήσει από Covid-19.

Στους μεν πολίτες που ανέρρωσαν βρέθηκε πως η μόλυνση από Covid δεν παράγει ισχυρό αριθμό προστατευτικών αντισωμάτων χωρίς εμβολιασμό και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε επαναμολύνσεις.

Το ίδιο ισχύει και με τον εμβολιασμό μόνο με δύο δόσεις. Η τρίτη δόση -και όχι η δεύτερη- είναι αυτή τελικά που εξασφαλίζει μακροχρόνια ανοσία και προστασία από τον κορονοϊό, λένε τώρα οι ειδικοί. Γι’ αυτό και έχουν καταλήξει πως το βασικό εμβολιαστικό σχήμα κατά της νόσου Covid θα πρέπει να αποτελείται από τρία, και όχι δύο εμβόλια.

Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης διασποράς του ιού στην κοινότητα, λοιπόν, τόσο οι νοσούντες και αναρρώσαντες από τον κορονοϊό, όσο και οι εμβολιασμένοι με μόνο δύο δόσεις καθίστανται υπερβολικά ευάλωτοι μετά από κάποιους μήνες. Κι αυτό, καθώς τα προστατευτικά αντισώματα μετά τον τρίτο μήνα ακολουθούν μια διαρκώς φθίνουσα πορεία.

Πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ανοσοκατεσταλμένους και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι καταλήγουν σε ΜΕΘ και -σε πιο σπάνιες περιπτώσεις- ακόμα και στον θάνατο.

Είναι χαρακτηριστικό, πως τις 30 Αυγούστου το ποσοστό εμβολιασμένων σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε το 10% ενώ σήμερα 4 μήνες μετά, έχει διπλασιαστεί στο 20%.

Δείτε το σχετικό γράφημα

Ο καθηγητής Παιδιατρικής ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ, λέει ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την Όμικρον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

«Είναι πολύ ανήσυχες οι αρχές για την Όμικρον εδώ στην Αμερική. Και περιμένουν όλοι με αγωνία να δουν τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται εντατική μελέτη. Αν δηλαδή πιάνει τη μετάλλαξη το εμβόλιο. In vitro (σ.σ. στο εργαστήριο) δεν είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να διαπιστωθεί και θα έχουν σύντομα αποτελέσματα, ώστε να ξέρουν πόσο καλά μπορούν τα αντισώματα των εμβολίων να την πιάσουν. Μέτρα για την Όμικρον δεν έχουν καθιερωθεί καινούργια ακόμα εδώ στην Αμερική. Περιμένουν όλοι να δουν τι θα γίνει. Θα ξέρουμε σε 7 με 10 μέρες…», καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις