ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΝΟΣΟΣ ΚΑΒΑΣΑΚΙ: Η ανησυχία για τη νόσο Καβασάκι (Kawasaki) έφτασε και στην Ελλάδα, καθώς δυο παιδιά μπήκαν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο
Έντονη η ανησυχία για τη νόσο Καβασάκι και στην Ελλάδα καθώς οι Έλληνες επιστήμονες προσπαθούν να διαλευκάνουν αν η νόσος Καβασάκι συνδέεται με τον κορονοϊό και τη COVID-19. Δύο παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο “Αττικόν” με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι (Kawasaki), η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19 (την οποία προκαλεί ο κορονοϊός), προβληματίζουν τους επιστήμονες και προκαλούν συναγερμό.
Το ένα παιδί νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, ενώ το δεύτερο στο νοσοκομείο “Αττικόν”.
Τι είναι η νόσος Καβασάκι
Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών).
Που οφείλεται η νόσος και επιδημιολογικά στοιχεία
Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη. Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων. Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.
Η νόσος Kawasaki παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.
Πως εκδηλώνεται η νόσος και συμπτώματα
Η νόσος Kawasaki εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:
1) οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα
2) υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)
3) φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)
Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).
Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.
Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.
Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.
Με πληροφορίες από το iatropedia.gr.