Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει παιχνίδια στην σκακιέρα της Μεσογείου.
Η συμφωνία της Τουρκίας με την κομματιασμένη Λιβύη ή πιο σωστά το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε ο Ερντογάν ακριβώς επειδή ονομάζεται έτσι δεν απαιτεί την επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο, η βουλή της Τουρκίας ψήφισε το μνημόνιο αυτό για να του προσδώσει και επίσημα μορφή και το «πράσινο φως» άναψε και η κυβέρνηση της Λιβύης. Η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στην Αθήνα, αυτό που όλοι αναμένουν είναι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας στην προθεσμία που του είχε τεθεί από την Αθήνα. Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ενοχλημένες οι ΗΠΑ – Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο
Την ενόχλησή του για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν έκρυψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Για την τουρκική συμπεριφορά ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στην Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας.»
Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος και μετράει πολλά χιλιόμετρα στις διπλωματικές αρένες.
«Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Τουρκία πως με τις πράξεις της διαταράζει την σταθερότητα της Νατοϊκής συμμαχίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Τουρκία εξελίσσεται συνεχώς σε ένα προβληματικό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ για μια σειρά από λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι ότι αγοράζει οπλικά συστήματα από χώρες εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι παίρνει πρωτοβουλίες και κάνει στρατηγικές επιλογές που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Νατοϊκής συμμαχίας όπως είναι η εισβολή στην Συρία. Και τρίτος λόγος είναι ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί εντάσεις με τις γειτονικές της χώρες με τις οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Ελλάδα. Πράξεις σαν τις παραπάνω υπονομεύουν την συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».