Site icon NewsIT
10:59 | 15.05.20

Η Ομόνοια, ο συνωστισμός που έφερε… πανηγύρι και οι «εξηγήσεις» Μπακογιάννη

Η Ομόνοια, ο συνωστισμός που έφερε… πανηγύρι και οι «εξηγήσεις» Μπακογιάννη

People gather around the fountain of the newly renovated Omonia square, in Athens, Greece, May 14, 2020. Picture taken with long exposure. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Newsit Newsroom

Τα εγκαίνια της νέας πλατείας Ομονοίας έγιναν αλλά εκείνο που συζητούν όλοι σήμερα δεν είναι η Ομόνοια αλλά ο κόσμος που πήγε εκεί. Δεν είναι το εντυπωσιακό συντριβάνι που επέστρεψε αλλά οι εικόνες που θύμισαν… άλλες πλατείες.

Αποστάσεις δεν κρατήθηκαν, μάσκες λίγοι φορούσαν και η νέα Ομόνοια έχει γίνει πρώτο trend στο twitter, με τους περισσότερους να σχολιάζουν με… βιτριολικό τρόπο πως «στην Ομόνοια δεν κολλάει» ο κορονοϊός.

Click4more Πλατεία Ομονοίας… από τα παλιά! Η νέα όψη, το σπουδαίο γλυπτό, τα οφέλη και η ομορφιά

Δεν είναι μόνο ότι το θέμα έχει πάει και πολιτικές διαστάσεις, αφού τα κόμματα το ένα μετά το άλλο επιτίθενται στην κυβέρνηση και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τα εγκαίνια εν μέσω κορονοϊού και χωρίς να τηρούνται όλα τα μέτρα, είναι πως κυρίως οι πολίτες σχολιάζουν αρνητικά τα όσα έγιναν στην Ομόνοια.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, πάντως, φαίνεται να μη συμφωνεί με όσους πιστεύουν πως ο δήμος έκανε «φάουλ» (ή γκάφα κατ’ άλλους) που αποφάσισε εν μέσω κορονοϊού να κάνει τα εγκαίνια της νέας Ομόνοιας. «Ελήφθησαν όλα τα δυνατά μέτρα. Η αστυνομία φώναζε στον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 και σημείωσε ότι «ήρθαν παραπάνω από όσους περιμέναμε».

«Εμείς την Ομόνοια την είχαμε έτοιμη από τον Μάρτιο και επίτηδες δεν την ανοίγαμε λόγω του κορονοϊού. Δεν έγινε καμία φιέστα, δεν έγιναν εγκαίνια, δεν απευθύναμε προσκλήσεις, δεν δημοσιοποιήσαμε καν την ώρα που θα λειτουργήσει το συντριβάνι. (…) Εγώ ο ίδιος πήγα για μερικά λεπτά, για να ευχαριστήσω τους χορηγούς που δώσανε τα ζεστά τους λεφτά και να ‘ναι καλά οι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα ήταν εκεί και η Ελληνική και η δημοτική αστυνομία. Μάλιστα η δημοτική αστυνομία είχε πάρει και τα μεγάφωνα και φώναζε στον κόσμο να κρατήσουν αποστάσεις (…) ήρθε ένας κόσμος παραπάνω από ότι το περιμέναμε. Ξέρετε, ακόμη και τώρα περνάει κόσμος από την πλατεία, σταματάει, βγάζει φωτογραφίες. Και δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε όλοι τον ελεύθερο χώρο, το δημόσιο χώρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε και να μην διαφυλάσσουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Στην Ομόνοια δεν κολλάει»

Οι εικόνες με τα ΜΑΤ στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης αλλά κι εκείνες από την Ομόνοια χθες το βράδυ γέμισαν το twitter, αφού από την πρώτη στιγμή πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να τονίσουν το… λάθος: τον κόσμο που χωρίς μέτρα κι αποστάσεις είχε μαζευτεί στην Ομόνοια.

Δεν άργησε ούτε η Ομόνοια να γίνει trend ούτε και το… πανηγύρι ν’ αρχίσει.

Τα tweets που ακολουθούν είναι μόνο ένα μικρό δείγμα…

https://twitter.com/kafraki6/status/1261194716789563394?s=20

https://twitter.com/Michail23716809/status/1261190382613905409?s=20

https://twitter.com/SpirosPantazis/status/1261171788735709184?s=20

https://twitter.com/panospet/status/1261168164643188736?s=20

Αδίκησαν την Ομόνοια

Μ’ ετούτα και με εκείνα, η νέα Ομόνοια δεν έγινε θέμα συζήτησης για το νέο εντυπωσιακό συντριβάνι της, το γλυπτό της που ξαναπαίρνει «ζωή» αλλά για το συνωστισμό που δημιουργήθηκε.

Κι όπως θα δείτε στο βίντεο από το Up Drones αυτό ίσως είναι λίγο άδικο για τη νέα πλατεία.

Το συντριβάνι στην Ομόνοια είναι ένα, από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη, με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.

Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version