Μόλις σκοτεινιάσει σήμερα (19.08.2024), δηλαδή τις πρώτες βραδινές ώρες, κοιτάξτε ψηλά από όπου κι αν βρίσκεστε γιατί η Πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό και θα μοιάζει με έναν τέλειο φωτεινό δίσκο.
Πριν πείτε όχι στην παραπάνω παρότρυνση, η πανσέληνος του Αυγούστου, δεν είναι απλά μία «απλή» σεληνιακή φάση αλλά μιά υπερπανσέληνος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το φεγγάρι ταξιδεύει γύρω από τη Γη σε μια τροχιά που δεν είναι εντελώς κυκλική, οπότε υπάρχει ένα σημείο στην τροχιά του που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη καθώς και ένα σημείο που βρίσκεται πιο μακριά.
Το φεγγάρι βρίσκεται κανονικά σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη, αλλά θα είναι 23.000 χιλιόμετρα πιο κοντά το βράδυ της Δευτέρας – σχεδόν διπλάσια διάμετρος από τη Γη.
Σύμφωνα με τη NASA, η «υπερπανσέληνος» αυτή θα είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από ό,τι οι πανσέληνοι στο απόγειο, όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου»
Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι γνωστή και ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» ή αλλιώς το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το θέαμα που προσφέρει μοναδικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.
Αν μπερδευτήκατε, οι επιστήμονες του Κέντρου Επισκεπτών Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν ένα άρκετα αναλυτικό κείμενο για το μεγαλείο της αποψινής Υπερπανσελήνου:
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κέντρου Επισκεπτών Αστεροσκοπείου Αθηνών:
Σήμερα, 19 Αυγούστου 2024, έχουμε Πανσέληνο! Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος του 2024 ονομάζεται και Μπλε Φεγγάρι, χωρίς να σημαίνει ότι η Σελήνη θα έχει χρώμα μπλε! Η συγκεκριμένη είναι η εποχική Μπλε Σελήνη, η τρίτη Πανσέληνος μιας αστρονομικής περιόδου (εποχής) που έχει τέσσερις Πανσελήνους. Τα εποχιακά μπλε φεγγάρια συμβαίνουν όταν υπάρχουν τέσσερις πανσέληνοι σε μία εποχή (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας) αντί για τις συνήθεις τρεις. Υπάρχει όμως και ένας άλλος ορισμός για το Μπλε Φεγγάρι, η Μηνιαία Μπλε Σελήνη είναι η δεύτερη Πανσέληνος ενός ημερολογιακού μήνα με δύο Πανσελήνους (κάτι που συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια).
Γιατί ονομάζεται μπλε φεγγάρι;
Η ιστορική προέλευση του όρου και οι δύο ορισμοί του καλύπτονται από κάποιο μυστήριο και, κατά πολλούς, από ένα ερμηνευτικό λάθος.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο όρος «μπλε φεγγάρι» που σημαίνει κάτι σπάνιο μπορεί να προήλθε από την περίπτωση που ο καπνός και η στάχτη μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη έκαναν τη Σελήνη μπλε. Άλλοι εντοπίζουν την προέλευση του όρου πριν από 400 χρόνια – ο λαογράφος Philip Hiscock έχει προτείνει ότι η επίκληση του μπλε φεγγαριού σήμαινε κάποτε ότι κάτι ήταν παράλογο και δεν θα συνέβαινε ποτέ.
Η σημερινή Πανσέληνος είναι και υπερπανσέληνος, η πρώτη από τις 4 διαδοχικές υπερπανσελήνους του έτους, σε απόσταση περίπου 362000 χιλιομέτρων από τη Γη. Υπερπανσέληνος ονομάζεται όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη. Διαφορετικά, είναι η Πανσέληνος κοντά στο Περίγειο (η πιο κοντινή απόσταση της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη).
Για να την παρατηρήσετε, δείτε προς τα Ανατολικά/Νότιο-Ανατολικά από τις 20:22 και μετά. Θα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ουρανό (μέχρι τις 30 μοίρες από τον ορίζοντα) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Δύση στις 7:12 το πρωί της 20/8 στα Δυτικά/Νότιο-Δυτικά.