Δευτέρα, 18 Νοε.
11oC Αθήνα

Η πανσέληνος του λύκου “καταπίνει” τον Παρθενώνα σε συγκλονιστικά καρέ!

πανσέληνος του λύκου

Ονομάστηκε “πανσέληνος του λύκου” και κόβει την ανάσα!
Είναι η πρώτη για την φετινή χρονιά και οι φωτογραφίες από την ιστορική Ακρόπολη είναι πραγματικά απίστευτες.
Για 4 ώρες θα διαρκέσει το φαινόμενο και το αποκορύφωμα του θα είναι περίπου στις 10 μ.μ. Ελλάδας.
Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης!
Οι ερμηνείες για το πώς δόθηκε το… ιδιαίτερο όνομα.

Απόψε… τα μάτια ψηλά! Η “πανσέληνος του λύκου” θα είναι ορατή σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην χώρα μας αργότερα το βράδυ και συνδυάζεται με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού.

Οι πρώτες εικόνες από την Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακές, ωστόσο όταν στο… κάδρο μπαίνει και ο Παρθενώνας, τότε το θέαμα είναι μαγικό!

Πανσέληνος του λύκου – Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες

πανσέληνος του λύκου πανσέληνος του λύκου πανσέληνος του λύκου πανσέληνος του λύκου πανσέληνος του λύκου

Τι συμβαίνει στην έκλειψη παρασκιάς

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και η κορύφωσή του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.

Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η έκλειψη σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.

Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.

Η ονομασία πανσέληνος του λύκου

Ομως γιατί το ολόγιομο φεγγάρι του Ιανουαρίου ονομάζεται και πανσέληνος του λύκου; Η εξήγηση κρύβεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν όταν συμβαίνει η εν λόγω πανσέληνος. Ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο όπου και δόθηκε η ονομασία αυτή ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς, το χιόνι σκεπάζει τα πάντα και οι λύκοι σε αναζήτηση τροφής κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, οπότε γίνονται και πιο απειλητικοί.

Να σημειωθεί ότι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο δίπλα από τον λόφο της Πνύκας, από όπου ο Μέτωνας τον 5ο π.Χ. αιώνα έκανε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά ξεναγήσεις του κοινού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις