Ελλάδα

Η παχυσαρκία και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισής της – Γιατί τα κιλά επανέρχονται

Πρόκειται για τη νόσο που σχετίζεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές ή συννοσηρότητες

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπισή της έχει περάσει σε μια νέα εποχή.

Ο τρόπος που θα αντιμετωπίζεται πλέον η παχυσαρκία έχει μπει σε μια νέα εποχή χάρη στην κατανόηση του μηχανισμού που τη καθορίζει, αλλά και τις νέες θεραπείες που αναπτύχθηκαν πάνω σ’ αυτόν.

Η ειδική παθολόγος Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη εξηγεί πώς η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα. Ούτε τα λίγα παραπάνω κιλά που πρέπει να χάσουμε για να βγούμε το καλοκαίρι στην παραλία. Η παχυσαρκία είναι νόσος και σχετίζεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές ή συννοσηρότητες.

Η επιστημονική πρόοδος οδήγησε πρόσφατα στην ανάπτυξη και κυκλοφορία νέας γενιάς φαρμάκων, τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα τόσο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και της παχυσαρκίας.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, η ειδικός φωτίζει το πώς λειτουργούν αυτά τα νέα φάρμακα, απαντά στο ερώτημα εάν αποτελούν όντως ‘επανάσταση’ και εξηγεί τον ρόλο της επιστήμης στην ανακούφιση ενός προβλήματος, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Παχυσαρκία: Γιατί τα κιλά επανέρχονται

Όπως επισημαίνει η γιατρός, υπάρχει ένας «αρχέγονος μηχανισμός», ένα πολύπλοκο νευρο-ορμονικό σύστημα- το οποίο εμποδίζει τον άνθρωπο να χάσει κιλά, αλλά και να διατηρήσει το βάρος του σε βάθος χρόνου.

Η άσκηση και η διατροφή είναι στην κορυφή των τρόπων αντιμετώπισης, όπως αναφέρει η κα. Μπαρμπαγιάννη, ωστόσο πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν πως μπορεί να μην επαρκούν.

«Πάρα πολύς κόσμος κάνει προσπάθειες ξανά και ξανά να χάσει βάρος, με άσκηση και διατροφή, και μετά από λίγο καιρό το βάρος αυτό επανέρχεται. Ξανά και ξανά. Και οι άνθρωποι αυτοί πεινάν ακόμη περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί η τροφή για τον οργανισμό είναι ενέργεια και την ενέργεια ο οργανισμός τη χρειάζεται. Και χωρίς ενέργεια, ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν μπορούσε να ζήσει. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποθηκεύεται αυτή η ενέργεια. Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος λοιπόν προσπαθεί να χάσει βάρος, ο εγκέφαλός του το αντιλαμβάνεται ως “επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση” και προσπαθεί να επανέλθει. Κι αυτό το κάνει μέσα από ένα πολύπλοκο νευρο-ορμονικό σύστημα. Αλλάζουν οι ορμόνες με λίγα λόγια. Αυξάνονται οι ορμόνες που προκαλούν πείνα και μειώνονται οι ορμόνες που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, την πληρότητα».

Πάνω στην κατανόηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, στηρίχθηκαν οι νέες θεραπείες, εξηγεί η ενδοκρινολόγος.

Της Γιάννας Σουλάκη \ Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από παλιότερη επίθεση του επιδειξία του Περιστερίου σε φοιτήτρια - Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του
Οι αρχές πιθανολογούν πως ο δράστης μένει στο Περιστέρι καθώς από τις θέσεις που «χτυπάει», φαίνεται πως πρόκειται έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την περιοχή
Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από παλιότερη επίθεση του επιδειξία σε φοιτήτρια – Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του