- Πρόκειται για την πέμπτη και πιο κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες - Εκτός απροόπτου οι 25 δικαστές απόψε θα κληθούν να ψηφίσουν και να καταλήξουν σε οριστική λύση - Εάν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο του Παππά αντισυνταγματικό αναμένεται να δώσει και μία “σολομώντεια” λύση - Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός τότε το ΣτΕ δεν αποκλείεται να θέσει σε ψηφοφορία το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών
Άρχισε το απόγευμα η πέμπτη και πιο κρίσιμη κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά σχετικά με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.
Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση έχουν ξεκινήσεις οι τοποθετήσεις των συμβούλων επικρατείας υπέρ και κατά της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και εκτός απροόπτου, οι 25 δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για το ζήτημα και να καταλήξουν σε μία οριστική κρίση.
Το σημαντικότερο ζήτημα που εξετάζει η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας είναι η παράκαμψη του ΕΣΡ(Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ στο ρεπορτάζ του μέσα στη διάσκεψη του ΣτΕ έχει ήδη διαμορφωθεί κλίμα πλειοψηφικό για να κριθεί ο νόμος Παππά αντισυνταγματικός.
Αν οι ανώτατοι δικαστικοί οδηγηθούν σε κρίση ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης, γιατί μόνον το ΕΣΡ είχε, κατά το σύνταγμα, την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε ο ισχύων νόμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφαρμογής και θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.
Σε αυτό συνηγορούν και δυο ακόμα αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που συνιστούν νομολογία σύμφωνα με τις οποίες μόνο αρμόδιο για να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι το ΕΣΡ. Και οι δυο αποφάσεις αφορούν στην ΕΡΤ και στη μια προήδρευε ο νυν πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση που δηλαδή κριθεί αντισυνταγματική η παράκαμψη του ΕΣΡ εκτιμάται πως το Συμβουλίου της Επικράτειας ενδεχομένως θα δώσει μία…”σολωμοντια λύση”παραχωρώντας συγκεκριμένη προθεσμία έξι μηνών στη Κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και την διοργάνωση του διαγωνισμού.Σε τέτοια περίπτωση τον αριθμό των αδειών πιθανότατα θα τον κρίνει και αυτόν το νέο ΕΣΡ.
Η τριτη περίπτωση ειναι να κριθεί συνταγματικός με την αναφορά πως για λόγους ανωτέρας βίας του ΕΣΡ παρακάμφηθηκε και ελέω οι αρμοδιότητες πήγαν στον υπουργό. Αν συμβεί αυτό τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία και το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.