Ελλάδα

Η Πολεμική Αεροπορία θέλει 200 μαχητικά και η αναβάθμιση των F-16 είναι το «κλειδί» – Το κόστος του προγράμματος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας δήλωσε χθες (14.11.2024) στη Βουλή ότι η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να έχει «οροφή» με 200 μαχητικά αεροσκάφη 4++ και 5ης γενιάς, για να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές ανάγκες του μέλλοντος.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία με νέα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα «αόρατα» F-35 και τα πανίσχυρα Rafale, αλλά και με αναβαθμισμένα αεροσκάφη όπως τα F-16 Viper, στην έκδοση των οποίων εξετάζεται ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε το στίγμα των επόμενων εξοπλιστικών κινήσεων για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου οι οποίες θα ανακοινωθούν αναλυτικά στις αρχές του 2025, στο πλαίσιο του συνολικού εξοπλιστικού «πακέτου» και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στην Βουλή:

«Ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης έχει εκπονήσει μαζί με το ΓΕΕΘΑ ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή, το έχω πει δημοσίως αυτό, δεν είναι στρατιωτικό μυστικό, 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς. Δηλαδή, τα εκσυγχρονισμένα F-16 Viper, τα Rafale και τα F-35 όταν τα αποκτήσουμε.

Αυτό θα μας επιτρέψει τεράστιες οικονομίες κλίμακας, απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την ισχυρότερη Αεροπορία που είχαμε ποτέ. Είναι περίπου κατά 30 αεροπλάνα σε αριθμό μικρότερη, αλλά σε ισχύ είναι 3-4 φορές ισχυρότερη από οτιδήποτε είχαμε ποτέ».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με την αναβάθμιση των 83 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, την απόκτηση 24 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης έχουν φτάσει τα πρώτα 20, αλλά και την αγορά των 20 μαχητικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35, τα οποία θα παραληφθούν έως και το 2030, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της συνολικά 127 μαχητικά 4++ και 5ης γενιάς. Κατά συνέπεια, θα υπολείπεται 73 αεροσκάφη για να φτάσει τον στόχο των 200 μαχητικών τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με βάση την υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής για την απόκτηση των 20 μαχητικών F-35, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αγοράς 20 επιπλέον αεροσκαφών. Εάν ενεργοποιηθεί η προαίρεση, ακόμα και άμεσα, αυτά τα μαχητικά θα εισέλθουν στη γραμμή παραγωγής έπειτα από τα πρώτα 20 και θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία μετά το 2030, με δεδομένη και την τεράστια ζήτηση για F-35. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος των 200 μαχητικών απέχει 53 αεροσκάφη.

EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ

Η ομογενοποίηση τύπων

Με δεδομένη την απόφαση για ομογενοποίηση σε τρεις τύπους αεροσκαφών αυτός ο αριθμός μπορεί να καλυφθεί είτε από Rafale είτε από επιπλέον F-16 Viper είτε από συνδυασμό των δύο τύπων σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στη «φαρέτρα» της 38 μαχητικά F-16 block 50 δεν αφήνει κανένα περιθώριο και αποτελεί μονόδρομο η αναβάθμιση τους σε Viper.

Με αυτόν τον τρόπο ο αεροπορικός στόλος θα φτάσει τα 121 F-16 Viper και συνολικά τα 185 μαχητικά 4++ και 5ης γενιάς, αν ήδη έχει προχωρήσει και στην απόκτηση των 20 επιπλέον F-35 και θα υπολείπονται μόλις 15 αεροσκάφη προκειμένου να φτάσουμε στο ζητούμενο, δηλαδή στην «οροφή» των 200 μαχητικών.

EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ

Το κόστος για τα 20 επιπλέον F-35 θα ξεπεράσει τα 3 δισεκ. ευρώ με δεδομένο ότι 3,47 δις ευρώ στοιχίζουν τα πρώτα 20 αεροσκάφη με την εκπαίδευση να περιλαμβάνεται στο κόστος. Τα έξι καινούργια Rafale που αποκτήθηκαν κόστισαν περίπου 1 δισεκ. ευρώ μαζί με τα όπλα τους. Κατά συνέπεια, αν τελικά αποκτηθούν επιπλέον 15 «ριπές», το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δις ευρώ.

«Λύση» η αναβάθμιση των F-16 Block 50

Όμως το μεγάλο ζητούμενο και ταυτόχρονα η άκρως απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η «οροφή» των 200 μαχητικών είναι η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50. To αεροπορικό επιτελείο έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες με την αποστολή επίσημου αιτήματος και αναμένει την έγγραφη απάντηση των Αμερικανών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με την πρώτη άτυπη ενημέρωση, το κόστος αναβάθμισης εκτινάσσεται ακόμα και πάνω από το 1.4 δισεκ. ευρώ, ένα ποσό απαγορευτικό για τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, η Πολεμική Αεροπορία θέτει ως «πλαφόν» τα 800 εκατομμύρια, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα και δίνει ως εναλλακτικό χώρο, για την αναβάθμιση, τις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης με στόχο τη μείωση του τελικού κόστους.

Η επίσημη LoA από τις ΗΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα, ώστε το κόστος να συμπεριληφθεί στο συνολικό εξοπλιστικό «πακέτο» που θα αφορά τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό κόστος για την «οροφή» στόχο των 200 μαχητικών θα αγγίξει τα 10 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων 20 αεροσκαφών τύπου F-35.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα