Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Η «πράσινη» τεχνολογία στην Τήλο έγινε θέμα στη Washington Post

Η «πράσινη» τεχνολογία στην Τήλο έγινε θέμα στη Washington Post

Ακόμη και την… Washington Post εντυπωσιάζει η Τήλος. Το νησί που υιοθέτησε την «πράσινη» τεχνολογία και έγινε θέμα συζήτησης παντού!

Με ένα μακροσκελές άρθρο, η Washington Post εξηγεί την απόφαση της Ελλάδας να εφαρμόσει την «πράσινη» τεχνολογία στο απομακρυσμένο νησί της Τήλου.

«Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν πρόκληση για αυτό το νησί με μόλις 500 κατοίκους όλο το χρόνο. Το πιο πρόσφατο πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση του πλαστικού. Ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται τώρα. Μια χωματερή όπου κάποτε θάφτηκαν ακατέργαστα σκουπίδια σε μια πλαγιά λόφου έχει κλείσει οριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Τα ελληνικά νησιά στοιχηματίζουν στο πράσινο μέλλον».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που διατηρούν αδιάκοπη παροχή.

«Σε σχήμα S και ελαφρώς μεγαλύτερη από το Μανχάταν, η Τήλος είναι ένα μακρινό μέλος μιας αλυσίδας νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες, οι κατσίκες περιφέρονται δίπλα σε εκκλησίες αιώνων και τα πριονισμένα βουνά μυρίζουν άγρια ρίγανη. Η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα εδώ και μια πηγή υπερηφάνειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα ηλεκτρικά οχήματα που υπάρχουν προς ενοικίαση για τους τουρίστες αλλά χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, στα ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν τους πίνακες στις στάσεις των λεωφορείων αλλά και στη ράμπα που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ.

Μάλιστα, φιλοξενούνται και δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη, η οποία σχολίασε πως «Τη δεκαετία του 1990 είχαν μείνει 270 άνθρωποι σε αυτό το νησί. Υπήρχαν πολύ λίγες γεννήσεις. Το σχολείο κινδύνευε να κλείσει επειδή είχε τόσα λίγα παιδιά – εγώ ήμουν ένα από αυτά. Φτάσαμε κοντά στο χείλος του γκρεμού, και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κινητοποιεί τώρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τήλος αναμένει 30.000 επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, ενώ το κοντινό νησί της Ρόδου πρόκειται να δεχθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια μόνο αεροπορικώς.

Στη συνέχεια, αναλύεται το πιλοτικό πρόγραμμα της παραλαβής των οικιακών απορριμμάτων με τους κατοίκους να παραδίδουν κιτ ανακύκλωσης και να τους ζητείται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα. Ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής έχει αντικατασταθεί με ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου τα σκουπίδια διαχωρίζονται σε τραπέζια διαλογής χάλυβα για να παραχθεί γυαλί σε σκόνη, μίγμα τσιμέντου, λίπασμα κομποστοποίησης, συμπιεσμένο χαρτόνι και χάρτινα τύμπανα και πλαστικό σπάγγο που χρησιμοποιεί μια γκαλερί τέχνης για να φτιάχνει καναπέδες με τρισδιάστατη εκτύπωση και έπιπλα.

Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περίπου 2 τόνους απορριμμάτων την εβδομάδα, τα περισσότερα από τα οποία ανακυκλώνονται πλήρως. Περίπου το ένα τρίτο κομποστοποιείται και το 15% — ταξινομημένο ως «μη ανακυκλώσιμο» — αποστειρώνεται και τεμαχίζεται για να χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια ιδιόκτητη εφαρμογή για να προετοιμαστεί για τα εισερχόμενα απόβλητα που ζυγίζονται σε κάθε παραλαβή σπιτιού. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, πριν από μερικές ημέρες στο νησί, όπου έφτασε με με βοηθούς του πρωθυπουργικού γραφείου για να περιοδεύσει στο νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

«Τα μικρά νησιά μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική χώρα και της (περιβαλλοντικής) επιβάρυνσης από τον τουρισμό», είπε μετά τη συνάντηση με μαθητές σε μια τάξη ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση. «Για άλλη μια φορά, το όμορφο νησί της Τήλου είναι πρωτοπόρο», τόνισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις