Site icon NewsIT
16:47 | 24.02.21

Η promenade ξεκινά από το Ελληνικό: Τα πέντε χρόνια που θα φέρουν αλλαγή

Η promenade ξεκινά από το Ελληνικό: Τα πέντε χρόνια που θα φέρουν αλλαγή
Newsit Newsroom

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση «τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα». Όταν όμως τα… δύσκολα περάσουν, τότε απολαμβάνετε τους κόπους σας. Όπως θα γίνει για παράδειγμα στο Ελληνικό. Που από ένα εγκαταλειμμένο παλιό αεροδρόμιο, θα αναγεννηθεί σε έναν χώρο πρασίνου, σε ένα πνεύμονα ζωής όχι μόνο για τα νότια προάστια αλλά για όλη την Αττική.

Και επιτέλους, η Αθήνα θα αποκτήσει ακόμη και τη δική της promenade (όπως στη Νίκαια της Γαλλίας ή στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, είναι δρόμος δίπλα σε νερό όπου κάποιος μπορεί να κάνει βόλτα) και θα έχει ακόμη έναν λόγο να μην ζηλεύει τίποτα άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Θα είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές για περπάτημα στην Αθήνα.

Φανταστείτε το… Ξεκινάει σχεδόν από τη στάση του Μετρό στο Ελληνικό και μετά από περπάτημα 40-45 λεπτών φτάνει κανείς μέχρι τη θάλασσα.

Είναι ο φαρδύς πεζόδρομος, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, που διασχίζει κάθετα το Μητροπολιτικό Πάρκο και ενώνει τη βόρεια πλευρά του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού με την παράκτια ζώνη. Χώροι πρασίνου εναλλάσσονται με γωνιές για ξεκούραση, καφέ, παιδικές χαρές και οργανωμένους χώρους αναψυχής, ενώ έντονη είναι και η παρουσία του υδάτινου στοιχείου σε όλη τη διαδρομή. Ο πεζόδρομος καταλήγει στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, εκεί που βρίσκεται και το ομώνυμο παρεκκλήσι. Είναι το σημείο που διασταυρώνεται με τη διαδρομή κατά μήκος της παραλίας -την promenade- του Ελληνικού.

Η promenade του Ελληνικού υπόσχεται μία μοναδική βόλτα. Ένας φαρδύς πεζόδρομος, ο οποίος διασχίζει κατά μήκος τα 3,5 χιλιόμετρα του παράκτιου μετώπου και φτάνει μέχρι τη νέα μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Προσπερνώντας τη νέα πλαζ του Ελληνικού, συναντάς μια ελεύθερη αμμουδιά μήκους ενός χιλιομέτρου.

Η promenade και ο πεζόδρομος που έρχεται από την Βουλιαγμένης αποτελούν μέρος του δικτύου των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, μήκους πενήντα χιλιομέτρων συνολικά, που διασχίζουν το Ελληνικό.

Αν κανείς, βέβαια, δε θέλει να περπατήσει από τη Βουλιαγμένης μέχρι τη θάλασσα, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γραμμή του τραμ που διασχίζει το Ελληνικό και συνδέει τον σταθμό του Μετρό με το παράκτιο μέτωπο. Τον σταθμό έξω από τον όποιο παρέες δίνουν καθημερινά ραντεβού πρωί και βράδυ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι για να πάνε στη δουλειά τους, άλλοι με ποδήλατα, άλλοι με αθλητική εξάρτηση, άλλοι καλοντυμένοι για την έξοδό τους σκορπίζονται στον χώρο.

Ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μελίσσι κατακλύζει καθημερινά την «επάνω πλευρά» του Ελληνικού. Το μεσημέρι σκορπίζονται στα εστιατόρια και τα καφέ που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, συνθέτοντας ένα σκηνικό που θα μπορούσε να είναι στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ, στη Βαρκελώνη ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Η ίδια εικόνα παραδίπλα, καθώς χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν το νέο, μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου και μόνο η επίσκεψη αποτελεί εμπειρία.

Όλα αυτά δεν είναι εικόνες από ένα μακρινό μέλλον. Σε περίπου πέντε χρόνια θα γίνουν πραγματικότητα. Μια πόλη με ανοικτό μέτωπο στη θάλασσα, μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, για την οποία θα έχουν δουλέψει μερικοί από τους διασημότερους αρχιτέκτονες, καταξιωμένοι μηχανικοί και πολεοδόμοι θα αρχίσει σύντομα να αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού, όπως συμβαίνει με κάθε έργο αυτής της κλίμακας, θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη πενταετία προβλέπεται η υλοποίηση περίπου 40% του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν ανοικτά γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητικό συγκρότημα.

Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και τη διαμόρφωση της νέας παραλίας του Ελληνικού. Έτσι, στα έργα της πρώτης πενταετίας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικής ζώνης με state of the art καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας στους χώρους της μαρίνας, καθώς και η κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων.

Στην περιοχή που γειτνιάζει με τη μαρίνα, θα ανεγερθεί πύργος κατοικιών ύψους έως 200 μέτρων, ο οποίος θα χαρίζει στους ενοίκους του απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα, το Μητροπολιτικό Πάρκο και την πόλη της Αθήνας. Ο πύργος κατοικιών, σχεδιασμένος από διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά τοπόσημα του Ελληνικού.

Στη βόρεια πλευρά της έκτασης του Ελληνικού, κοντά στον σταθμό του Μετρό, πρόκειται να αναπτυχθεί το νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και θα περιλαμβάνει εκτός από καταστήματα, μοναδικούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, προσφέροντας νέες εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Πίσω από το ξενοδοχείο που θα κατασκευαστεί στη μαρίνα,  θα αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο, έργο που θα υλοποιηθεί από τον ανάδοχο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Το πολυώροφο συγκρότημα  θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, εγκαταστάσεις συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων, καθώς έναν μεγάλο κλειστό χώρο θεαμάτων τουλάχιστον 3.000 θέσεων, ενώ θα έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία μέσω πεζογέφυρας που θα διασχίζει τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

Στις αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας περιλαμβάνεται η ανέγερση παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης, σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας που γειτνιάζει με το παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο. Ενώ μπροστά από το Μητροπολιτικό Πάρκο, προβλέπεται η ανέγερση συγκροτημάτων διαμερισμάτων διαφόρων τύπων.

Την πρώτη πενταετία προβλέπεται, τέλος, η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως η νέα χάραξη της γραμμής του τραμ που θα συνδέει το υφιστάμενο δίκτυο με τη Λ. Βουλιαγμένης, η παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος που θα επιτρέψει την ενοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου με το παραλιακό μέτωπο, λιμενικά έργα, έργα προστασίας της εκβολής του ρέματος Τραχώνων, έργα διευθέτησης των ρεμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με σκοπό την άρδευση του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών πράσινων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων, το εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, καθώς  και το δίκτυο δρόμων και λοιπών υποδομών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης .

Κύριος στόχος για την πρώτη πενταετή φάση ανάπτυξης του έργου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της Lamda Development, είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος, που θα προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα και εμπειρίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και θα καταστήσει το Ελληνικό έναν νέο προορισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version