Site icon NewsIT

Η πρόσφυγας του Πειραιά και το μεγαλείο της ψυχής της!

28.02.2016 | 16:53
Η πρόσφυγας του Πειραιά και το μεγαλείο της ψυχής της!

Η Μπάσα είναι από το Ιράκ και τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια στην προσπάθειά της να περάσει τα σύνορα της χώρας της, προκειμένου να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου.

Όνειρό της είναι μία δουλειά, ένα μεγάλο σπίτι για την οικογένειά της και μία ήσυχη ζωή στη Γερμανία που θα της δώσει την ελπίδα να σταθεί ξανά όρθια. Το ταξίδι για τη δίκη της “Γη της Επαγγελίας” διεκόπη πριν απο πέντε ημέρες οταν ενημερώθηκε απο την αστυνομία οτι τα λεωφορεία για την Ειδομένη θα μείνουν σταθμευμένα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Μέχρι τότε μένει στο κτίριο του ΟΛΠ,στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, και περιμένει υπομονετικά την Ευρωπη να δώσει μια λύση στο αδιέξοδο των προσφύγων. Μολονότι ειναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και εχει περάσει αρκετές κακουχίες μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, η Μπάσα δεν χάνει την αισιοδοξία της και χαμόγελα.

“Αν κοιτάξω πίσω,ολα ειναι μαύρα. Κοιτάω τη θάλασσα,τα καράβια, τα παιδιά μου που παίζουν και παίρνω δύναμη. Θα φτάσουμε στην Γερμανία και ολα θα πάνε καλά”, εξομολογείται και δεν σταματά να δινει κουράγιο σε ολους τους συμπατριώτες της που βιώνουν την ταλαιπωρία στο λιμανι του Πειραιά.

“Θες νερό;” με ρώτησε και μου προσέφερε ενα μπουκάλι. Της ειπα να το κρατήσει γιατι θα το χρειαστεί και μου απάντησε “και εσυ το ίδιο”. Της ειπα “καλη τύχη”, μου είπε “και σε εσένα”.

Η Μπάσα δεν περπατάει, δεν τρέχει, δεν μπορεί να πηδήξει φράχτες και εμπόδια αν το ταξίδι για την Ευρωπη γίνει δύσβατο. Μπορεί όμως να χαμόγελα και η δύναμη της ψυχής της την έχει ήδη βγάλει νικήτρια.

ΥΓ1: Η συνομιλία με την Μπάσα εγινε χωρίς διερμηνέα. Ξέρει ελάχιστα Αγγλικά αλλα τα μάτια της και οι κινήσεις της ηταν πιο παραστατικά απο γλώσσα.

ΥΓ2:Όση ωρα συζητούσαμε, ο σύζυγός της την παρακινούσε να σταματήσει να μιλάει σε δημοσιογράφο. Τον παράκουσε…Πράγμα αταίριαστο τόσο με τη θρησκεία όσο και με την κουλτούρα του λαού της…Ήθελε να μιλήσει και το έκανε!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version