Ελλάδα

Η Τουρκία θέλει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα πιέζει τη Συμμαχία για θέσπιση νέων κανόνων θεωρώντας ως δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

Η Τουρκία επιχειρεί να να επιβάλλει νέα δεδομένα στο καθεστώς ασκήσεων του NATO στο Αιγαίο, με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας τόσο στο FIR Αθηνών όσο και στη θάλασσα.

Τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, όπως φαίνεται, δεν περιορίστηκε μόνο στην απόσυρση των εναέριων μέσων τα οποία επρόκειτο να συμμετέχουν σε σενάρια της «Steadfast Dart 25» στο Αιγαίο, αλλά προχωράει σε μια προσπάθεια αλλαγής του status quo των κανονισμών που αφορούν ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις της Συμμαχίας.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα προς διευθέτηση, όπως τα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, η αρμοδιότητα ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού στο ζήτημα Έρευνας – Διάσωσης και γενικότερα στο δικαίωμα της Ελλάδας να έχει την αρμοδιότητα, αλλά και στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα πιέζει το ΝΑΤΟ για θέσπιση νέων κανόνων.

Συγκεκριμένα, αυτό που επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία είναι όσον αφορά τον αέρα να περάσει η αρμοδιότητα για κατάθεση σχεδίων πτήσης απευθείας στο ΝΑΤΟ και όχι στην Ελλάδα και στην αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σε ό,τι αφορά τη θάλασσα την από κοινού έκδοση Navtex ή απλά την γνωστοποίηση έκδοσης Navtex στην Ελλάδα χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση της Αθήνας, η οποία έχει και την ευθύνη για το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

Αυτό δηλαδή το οποίο ουσιαστικά επιδιώκει η Τουρκία είναι η μετατροπή του Αιγαίου σε μια «ουδέτερη ζώνη» με τα ελληνικά νησιά να μην έχουν καμία επήρεια στην υφαλοκρηπίδα και στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ στον αέρα να καταργήσουν στην πράξη τα όρια του FIR Aθηνών και να χωρίσουν το Αιγαίο στη μέση, δηλαδή να αποκόψουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης.

REUTERS/Kenan Gurbuz

Επίσης, η Τουρκία ποντάρει στο αυξημένο ενδιαφέρον των συμμάχων για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια που φέρνει στην περιοχή μεγάλο αριθμό δυνάμεων από τις χώρες μέλη του NATO για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Ακόμα, προκαλεί συνεχώς ζήτημα στη συνοχή της Συμμαχίας τονίζοντας τον ισχυρό ρόλο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ και εκμεταλλεύεται ουσιαστικά κάθε ευκαιρία προκειμένου να προκαλέσει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή ακόμα και μεγάλων ασκήσεων όπως η«Steadfast Dart 25».

Τον περασμένο Οκτώβριο και πάλι επιχείρησαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διοργάνωση της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του NATO στην Ευρώπη, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά και φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα.

Έως και την τελευταία στιγμή διαβεβαίωναν ότι θα συμμετέχουν με μαχητικά F-16 και ιπτάμενο τάνκερ στην «Ramstein Flag 24», όμως στο τέλος αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στους κανόνες που επιβάλλουν κατάθεση σχεδίων πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Turkish Defense Ministry/X

Τι είπαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας:

«Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της σε κάθε ευκαιρία ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στην Ελλάδα. Τελευταία προσπάθησαν να εισάγουν ζητήματα στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την τροποποίηση του εγγράφου σχεδιασμού της άσκησης σύμφωνα με τις ευαισθησίες της χώρας μας και για την έγκρισή του σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διαδικασία αυτή, έχει κοινοποιηθεί στις αρχές του NATO ότι ο λόχος αναγνώρισης μας έχει αποσυρθεί από την άσκηση Steadfast, ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Εθνική Άσκηση Dacia της Ρουμανίας και ότι τα στοιχεία των ναυτικών ομάδων κρούσης που διοικούμε θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην άσκηση Steadfast Dart στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας έναντι του NATO».

REUTERS/Kenan Gurbuz

Είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας:

«Θέλω να θυμίσω κάτι άλλο που έχει να κάνει με τις νατοϊκές ασκήσεις. Το ΝΑΤΟ είναι πάντοτε μια Συμμαχία αξιών και όλες οι ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών. Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται».

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα