Ελλάδα

Η τριπλή επιδημία κορονοϊού, γρίπης και RSV «τρομοκρατεί» τους ειδικούς για τον φετινό χειμώνα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

«Τριδημία» κορονοϊού, γρίπης και RSV αναμένουν οι επιστήμονες για τον φετινό χειμώνα και χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμη πιο μεταδοτικές ενώ στην Ελλάδα έφτασε και η μετάλλαξη της Σιγκαπούρης.

Αναφορικά με τη φετινή γρίπη οι ειδικοί εκτιμούν πως θα είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών μετά το τριετές «διάλλειμμα» λόγω της covid, ενώ απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που αφήνει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που χτυπά κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

Μάλιστα RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Όπλο ο εμβολιασμός

Ας ετοιμαζόμαστε για «τριδημία» και μακάρι να διαψευστούμε, δήλωσε σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη διαφαινόμενη συνύπαρξη της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δε θα πρέπει να αναβάλλεται» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αντίθετα εμβόλιο για τον RSV ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμο.

«Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο» συνέχισε.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό έριξαν την ανοσία του πληθυσμού στη γρίπη

Παράλληλα επισήμανε ότι η υποχώρηση της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό τα δύο προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε πτώση της ανοσίας του πληθυσμού.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων.

»Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευσθούμε».

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και μελλοντικές μεταλλάξεις

Η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19, σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα καλύπτουν και στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.

Ένα από αυτά είναι και το ΧΒΒ, πιο γνωστό ως η μετάλλαξη της Σιγκαπούρης, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 8 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης στη χώρα

Συστάσεις για εμβολιασμό των βρεφών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Τα κρούσματα Covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση της προσέλευσης παιδιών στα νοσοκομεία.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως τα εμβόλια έχουν παραληφθεί και οι γονείς θα ειδοποιηθούν ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είπε.

Αυξημένα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 53.436 κρούσματα κορονοϊού και 164 θανάτους, κάτι που δείχνει ότι οι δείκτες της πανδημίας αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το 23% των κρουσμάτων αφορά επαναλοίμωξη, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να φτάνει στα 5.188.890, εκ των οποίων το 52,1% είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61,2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα