Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Η τρόικα φεύγει οι εκκρεμότητες μένουν – Που βρέθηκε σημείο επαφής που υπάρχει χαώδης διαφορά

Η τρόικα φεύγει οι εκκρεμότητες μένουν – Που βρέθηκε σημείο επαφής που υπάρχει χαώδης διαφορά

Σήμερα ολοκληρώνεται η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και το κυριότερο χωρίς να κλείσει, ούτε ένα θέμα, με εξαίρεση το θέμα του κατώτατου μισθού.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι, ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή σε όλα τα επιμέρους θέματα και στην τελική έκθεση, η 2η στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα περάσει και αυτό το τεστ και θα εκταμιευθούν τα 750 εκατ.
Μέχρι εκείνη την ώρα ωστόσο υπάρχει πολύ δουλειά και στις πλευρές και κυρίως στην ελληνική που θα πρέπει να κάνουν μία σειρά από πράγματα.
Ας δούμε πως έχει η κατάσταση σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.
Τα 16 προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε η τρόικα να έχει το πάτημα και να κλείσει θετικά την αξιολόγηση.
Ο κατώτατος μισθός είναι το μόνο ζήτημα που ουσιαστικά έχει κλείσει με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Το μόνο που απομένει να ανακοινωθεί είναι το ύψος της αύξησης. Η τρόικα δεν θέλει να υπερβεί το 6%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αγγίξει το 10%, προκειμένου να μην βρεθεί ασυνεπής στις εξαγγελίες. Το πιθανό σενάριο θέλει η αύξηση να είναι κοντά στο 8%. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει στο 10%, αφού η τρόικα δεν πρόκειται σε αυτή την περίπτωση να φέρει τον κόσμο ανάποδα να το ανατρέψει, αφού δεν έχει και δημοσιονομική κόστος. Εξάλλου όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη μέχρι τις ευρωεκλογές το θέμα Ελλάδα έχει πάει χαμηλά από θέμα σπουδαιότητας για τους ευρωπαίους. Τι θα συμβεί μετά είναι ένα άλλο θέμα.
Οι 120 δόσεις αν και αναμένονταν να κλείσει σε αυτή την επίσκεψη, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι δανειστές έχουν τις ενστάσεις τους. Και με βάση αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει την τελική της πρόταση, που προφανώς θα είναι πιο αυστηρή από αυτό που έχει ήδη περιγραφεί. Ίσως για τα ταμεία ξεκινήσει πιο άμεσα η ρύθμιση.
Διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα να έχουν συμφωνηθεί τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όλες οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.
Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τελικά δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, όπως ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και τώρα πλέον ζητείται «σαφής και ισχυρή πτωτική τάση», όπως ανέφερε χθες στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.
Κόκκινα δάνεια: Εκεί υπάρχει πραγματικό ναυάγιο. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά εμφανίζεται απροετοίμαστη και χωρίς κοστολογημένο σχέδιο και βασικά χωρίς σχέδιο. Είναι το μεγάλο αγκάθι και ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει το θέμα.
Για τις εξελίξεις στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του Euro Working Group της 31ης Ιανουαρίου. Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για
Η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις