Δεν φαίνεται να είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση με όλες τις αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συγκεκριμένα η πρώτη αντίδραση από τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με το νομοσχέδιο και τα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων ήταν αρνητική.
Χαρακτηρίζει το σύστημα του gatekeeping “παρωχημένο” και τα επ’ αμοιβή απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία “σχέδιο διαχωρισμού των πολιτών σε πλούσιους και φτωχούς”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο γγ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Αγγειοχειρουργός, Γιώργος Ελευθερίου, τονίζει ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τις επικείμενες αλλαγές, ενώ οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παγίως είναι αντίθετοι με το σύστημα παραπομπών (gatekeeping), το οποίο χαρακτηρίζουν «ξεπερασμένο».
Επίσης, αντιτίθενται και στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με αμοιβή, όπως λέει.
Oλόκληρη την ανακοίνωση του γγ του ΠΙΣ, Γιώργου Ελευθερίου:
Με αφορμή όσα διαχέονται από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιθυμώ, ως Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να επισημάνω τα εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Παρά τις φήμες, καμία επίσημη συνάντηση του ΔΣ τους ΠΙΣ δεν έχει γίνει σχετικά, ούτε μας έχει δοθεί επίσημο κείμενο με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές από πλευράς Υπουργείου Υγείας!
2. Πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ως επίσημου θεσμικού φορέα των ιατρών όλης της χώρας είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping). To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα.
3. Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο σε εντός και εκτός συστήματος. Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους.
4. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Σ.Υ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ!
5. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κοινοποιήσει ΑΜΕΣΑ, με επίσημο κείμενο στον ΠΙΣ, τις προτάσεις του προκειμένου να ανοίξει επίσημος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς των ιατρών αλλά και την κοινωνία.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr