Ελλάδα

ΙΕΛΚΑ: Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τις τιμές για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα σουπερμάρκετ, υπολογίζει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Συγκεκριμένα η τελική αξία του καλαθιού που θα γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαμορφώνεται στα 81,81 ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2014, ενώ χωρίς ΦΠΑ οι τιμές είναι μειωμένες κατά 4% (καθώς μεσολάβησαν οι αυξήσεις ΦΠΑ της περιόδου 2015 – 2016).

Στα επιμέρους προϊόντα τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται μειώσεις έως 22 % (προϊόντα ζύμης), 19% (αναψυκτικά), 15% (πατάτες) ενώ στον αντίποδα αυξήσεις σημειώνονται στα κρέατα (13 % στο χοιρινό και το αρνί, 8 % στην κατεψυγμένη γαλοπούλα και 3% στη νωπή γεγονός που από το ΙΕΛΚΑ αποδίδεται σε “διόρθωση των πολύ μειωμένων τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών”.

Οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το 20% της αξίας του καλαθιού αν εκμεταλλευθεί τις προσφορές των αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, δηλαδή εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο), εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Η εξέλιξη των τιμών σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στον συνημμένο πίνακα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καταπέλτης ο εισαγγελέας για την 35χρονη που κατηγορείται για τη δολοφονία του 64χρονου στην Αρκαδία - «Τον χτυπούσαν ανελέητα μέχρι να πεθάνει»
Ο εισαγγελέας πρότεινε να κατηγορηθεί ως φυσική αυτουργός του εγκλήματος η 35χρονη γυναίκα, η οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους σε αντίθεσή με τον σύζυγό της που είχε κριθεί προφυλακιστέος
O 64χρονος Νίκος Μαστραντώνης που έχασε τη ζωή του στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας
Νέα επιθεώρηση στα έργα των ΤΕΠ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από τον Άδωνι Γεωργιάδη - «Τα επείγοντα θα είναι τριπλάσια σε μέγεθος»
«Το κτήριο εκεί είναι του 1950 αλλά η ανακαίνιση που κάνουμε είναι από τις μεγαλύτερες, τα νέα ΤΕΠ θα είναι καταπληκτικά», έγραψε ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης