- «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - «Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες», είπε ακόμα - Αύριο οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Η κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση και ειδικά το σκέλος των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Εκκλησίας όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα πρώτη ημέρα της τριήμερης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο θέμα και απ’ ότι φάνηκε έχει πολλές απορίες.
«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία.
«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε με έμφαση: «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».
«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θ μ’ άρεσε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε επίσης για προχειρότητα. «Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί».
[read4more]
«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο Ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε. Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας» είπε ακόμα και κατέληξε:
«Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, έχει ήδη επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και αυτή η συμφωνία δεν είναι κάτι που έγινε χθες αλλά μάλλον έχει συναφθεί εδώ και αρκετό καιρό αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στο Σκοπιανό οι οποίες δεν ήταν και ηχηρές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία προβλέπει οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κονδύλι φτάνει τα 200 εκατομμύρια ετησίως. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως εκείνες τις ιδιοκτησίες που έχουν δικαστικές εμπλοκές.