Τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία της Ελλάδας υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης με τους προϊστάμενους των ναών της Αρχιεπισκοπής, ο ποιμενάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία εγγυάται και υπόσχεται να αγωνίζεται για τη χώρα.
«Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για αυτόν τον τόπο», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του με τους προϊσταμένους των ναών της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο έναρξης του επιμορφωτικού προγράμματος με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον αγιασμό για την έναρξη του προγράμματος τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ ακολούθως ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΠΕ, αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναφέρθηκε στο όραμα του μακαριότατου για όσα υλοποιούνται από το ίδρυμα, τα οποία αφορούν την ποιμαντική των ποιμένων προς όφελος των ίδιων των ιερέων, των ενοριτών και εν γένει της Εκκλησίας.
Επιπλέον, μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στις διοικητικές διαδικασίες και τις διαχειριστικές δυνατότητες της ενορίας, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πολύ δημιουργικές δραστηριότητες που μαζί με τους συνεργάτες, εθελοντές και όλους τους ιερείς πραγματοποιούνται στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Ιερώνυμος: «Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν»
Στην συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δράσεις του ΙΠΕ και τις προσπάθειες των ιερέων των ενοριών για πνευματικό έργο, τις δυνατότητες, αλλά και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ιστορία από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Island of outcasts» το 1989 από το BBC με σκηνές από το ψυχιατρείο – κολαστήριο της Λέρου, περιγράφοντας το έργο του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, διευθυντή του ΙΠΕ, τη συμβολή του και τη στήριξή του προς τους ανθρώπους του ψυχιατρείου, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάζει το πρόβλημα και επισήμανε ότι χρειάζεται η φώτιση του Κυρίου για να γίνει το ποιμαντικό έργο. Κατόπιν, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και αναφέρθηκε στην Ριζάρειο Σχολή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θέλουν να γίνουν κληρικοί, καθώς και στους αρχικούς σκοπούς ίδρυσης της Σχολής.
Εξάλλου, έκανε αναφορά στις ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για το εφημεριακό «πρόβλημα» και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κάθε θέση ιερέα να είναι οργανική. «Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αγωνιζόμαστε να γίνουμε ανεξάρτητοι και να είμαστε αυτάρκεις». Παράλληλα, τόνισε ότι «τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα. Η Εκκλησία είναι η εγγύηση. Είναι η υπόσχεση. Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για αυτόν τον τόπο» και πρόσθεσε ότι «όλα είναι Εκκλησία. Δεν είναι μόνο το χτύπημα της καμπάνας. Δεν είναι μόνο το κήρυγμα. Είναι και η υποδοχή του οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν. Όποιος κι αν είναι», κατέληξε ο μακαριότατος.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν τίτλο «Η Εκκλησία ως ΝΠΔΔ – Καταστατικός Χάρτης – Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», «Διοίκηση ενορίας», «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», «Δραστηριότητες Ι. Ναού», «Οικονομικά Ι. Ναού», «Ψηφιακή συμβολή», «Αρχείο Ι. Ναού». Μέχρι τώρα στο νέο πρόγραμμα έχουν δημιουργηθεί 67 τμήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια (μητροπόλεις Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπόλεις Εκκλησίας της Κρήτης και μητροπόλεις της Δωδεκανήσου). Επίσης, οι παριστάμενοι ιερείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών», που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και έχει σκοπό την ψηφιοποίηση, τη διάδοση και την ανάδειξη του αρχειακού και κειμηλιακού πλούτου των ενοριών και της Εκκλησίας μας εν γένει.