Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και να μην είναι ατομιστές, ενώ διέβλεψε ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες, γιατί -όπως είπε- οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν τους Έλληνες.
Είπε: «Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του ’21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε “τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε” και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: “Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος”. Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν λοιπόν σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου, συμπεριελήφθη και μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.
«Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος. Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο; Η λέξη “χωρισμός”, δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Η εκκλησία δεν διώχνει δεν χωρίζει, αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο. Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένη, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου» είπε μεταξύ άλλων στην μακρά ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Νωρίς το μεσημέρι, θα παραβρεθεί στην καθιερωμένη συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, ενώ αργά το απόγευμα, μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού, σε μία ειδική τελετή στην Ιόνιο Ακαδημία, θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στην Κέρκυρα έως αύριο και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα.