Ελλάδα

ΙΦΕΤ: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις – Μεγάλη εξοικονόμηση για το ΕΣΥ

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι επιδόσεις που εμφάνισε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας για το 2024

Πολύτιμες θεραπείες για τους Έλληνες ασθενείς, εξασφάλισε το ΙΦΕΤ, Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς το 2024 εισήχθησαν στην χώρα ένας σημαντικός αριθμός ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις.

Το ΙΦΕΤ κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην εισαγωγή των καινοτόμων θεραπειών μέσω των νέων φαρμάκων, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό σύστημα υγείας.

Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του ΙΦΕΤ την Παρασκευή (14/02/2025), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Συγκεκριμένα, το 2024, οι συνολικές πωλήσεις του ΙΦΕΤ έφτασαν τα 279 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2023. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην εισαγωγή 80 νέων, υψηλού κόστους φαρμάκων, τα οποία αποτελούν πλέον το 10% του συνολικού τζίρου του οργανισμού.

aksia pwlisewn

pwliseis farmakwn

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα «ορφανά» φάρμακα, με το ΙΦΕΤ να εισάγει συνολικά κατά την περίοδο 2020-2024 συνολικά 175 ορφανά φάρμακα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα κρίσιμων θεραπειών για σπάνιες παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 69 φάρμακα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ, εκ των οποίων 49 εισήχθησαν το 2024
  • 106 φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA, εκ των οποίων 76 εισήχθησαν το 2024
  • pwliseis orfanwn farmakwn

Μείωση του κόστους και εξοικονόμηση πόρων

Παρά τη συνολική αύξηση των πωλήσεων, το ΙΦΕΤ κατάφερε να μειώσει το κόστος αγοράς φαρμάκων κατά 20,3%, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση 48 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική αυτή περιλάμβανε τη μείωση της μέσης τιμής πώλησης κατά 30% και την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές.

aksia timi pwlisis

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- και η επίτευξη του στόχου της μείωσης του αριθμού των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Το 2023, τα φάρμακα μόνιμης και έκτακτης κάλυψης με μηδενικό απόθεμα ανέρχονταν σε 63, ενώ το 2024 αυτός ο αριθμός μειώθηκε μόλις σε 11, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς και αποφεύγοντας τις έκτακτες εισαγωγές με υψηλότερο κόστος.

nea farmaka

Παράλληλα, το ΙΦΕΤ επενδύει δυναμικά στην έρευνα, όπως αποδεικνύεται από το ενεργό ερευνητικό πρόγραμμα «Brain on a Chip» και τις νέες συνεργασίες του με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το ΙΤΕ.

Το Ινστιτούτο ενίσχυσε, επίσης, τον ρόλο του στην ανάπτυξη εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύοντας την αυτάρκεια της χώρας.

Ανησυχία για τη δυνατότητα υποστήριξης της καινοτομίας στο μέλλον

Παρά τα ανωτέρω εντυπωσιακά αποτελέσματα και τις σημαντικές οικονομικές και λειτουργικές βελτιώσεις, η διοίκησή του ΙΦΕΤ έθεσε έναν κρίσιμο προβληματισμό: Πόσο αντέχει το σύστημα υγείας να υποστηρίζει τη ραγδαία αύξηση και κυκλοφορία νέων φαρμάκων και ακριβών θεραπειών;

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές είναι σαφές ότι απαιτούνται νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και κόστους.

Ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη ότι με σωστή διαχείριση και στοχευμένη στρατηγική μπορούν να διασφαλιστούν για τους Έλληνες ασθενείς ποιοτικές καινοτόμες θεραπείες, ενώ παράλληλα να μειωθεί και σπατάλη των δημόσιων πόρων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Χιόνια μέχρι τα δίκτυα του ψαρά» βλέπει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας για την Πέμπτη – Τσουχτερό κρύο και χιονόνερο σφυροκοπούν την χώρα
Πέρα από τα χωριά της Εύβοιας που έχουν «θαφτεί» ήδη κάτω από το χιόνι, ο μετεωρολόγος προβλέπει χιονοπτώσεις και σε Χίο, Λέσβο, Σαμοθράκη, Σποράδες και βόρειες Κυκλάδες
Χιόνια στη θάλασσα