Στην προβληματική «πρεμιέρα» της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το βράδυ της Δευτέρας (20.1.25).
Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από τις 8 Φεβρουαρίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αναβολής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επεσήμανε, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν συνδεθεί έως τότε με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα, δεν θα μπορούν να εισάγουν φάρμακα κι αυτό θα αποβεί εις βάρος των ασθενών.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς η ΗΔΙΚΑ υπάγεται σε αυτό το υπουργείο.
«Προφανώς, παρέχει υπηρεσίες στο υπουργείο Υγείας, αλλά κοινοβουλευτικά, ο εποπτεύων υπουργός είναι ο κ. Παπαστεργίου. Το αναφέρω για να είμαστε ακριβείς, όχι για να μεταφέρω ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα παράπονα των γιατρών για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας αναρωτήθηκε:
«Αν ρωτήσουμε το Κίνημα Αλλαγής αν θα πρέπει να συνδεθούμε με το HMVO στις 8 Φεβρουαρίου, τι θα απαντήσει;».
Ταυτόχρονα εξήγησε πώς το νέο σύστημα τέθηκε πριν από τρεις μήνες σε παράλληλη λειτουργία με το παλιό, ώστε να εξοικειωθούν οι χρήστες.
Από τους 60.000 γιατρούς που συνταγογραφούν οι 30.000 δεν είχαν πρόβλημα με το νέο σύστημα
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι γιατροί είχαν ενημερωθεί επανειλημμένα ότι το παλιό σύστημα θα καταργηθεί τον Ιανουάριο. Από τους 60.000 γιατρούς που συνταγογραφούν, οι 30.000 εξοικειώθηκαν έγκαιρα με το νέο σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι αντιμετώπισαν δυσκολίες, ειδικά κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής.
Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα με τους γιατρούς που δεν είχαν αντιληφθεί τι έπρεπε να κάνουν, είχε «πέσει» και η πλατφόρμα του «Σύζευξις», μετά από την κυβερνοεπίθεση.
«Η ΗΔΙΚΑ ξέχασε να ενημερώσει τους γιατρούς ότι έπρεπε να εκκαθαρίσουν το ιστορικό τους και να εισαγάγουν εκ νέου τη διεύθυνση. Αυτό τους οδηγούσε στην παλιά διεύθυνση, εμφανίζοντας τεχνικό σφάλμα. Ωραία ας αναλάβουμε εμείς την ευθύνη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η κριτική από το ΠΑΣΟΚ θα είχε βάση αν είχε προηγηθεί ουσιαστική ενασχόληση με το έργο που έχουμε κάνει», σχολίασε. «Δεν είναι δουλειά των πολιτικών να χαϊδεύουμε τα αυτιά όσων διαμαρτύρονται. Οφείλουμε να εξετάζουμε αν έχουν δίκιο ή άδικο», σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι ο ιατρικός κόσμος είχε επαρκή υποστήριξη μέσω ημερίδων, τεχνικής ομάδας, help desk και email, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.