Ελλάδα

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί

Οι ιδιώτες επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η ΗΔΙΚΑ λέει το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο

Αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, που τίθεται σε κανονική λειτουργία από σήμερα Δευτέρα (20.1.25), στην υπηρεσία ασθενών και γιατρών.

Οι ιδιώτες γιατροί μέσω διαβημάτων προς το υπουργείο Υγείας επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Προαναγγέλλουν δε, δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, από την άλλη, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο iatropedia.gr επιμένει πως το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο και απλό στη χρήση του.

Άννα Μαστοράκου: «Σε σύγχυση οι γιατροί για τη χρήση της πλατφόρμας»

Η πρόεδρος των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου, υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν καταλάβει καν πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα.

«Ιδίως όσον αφορά τα πρωτόκολλα και τα μενού εξερεύνησης των φαρμάκων, το σύστημα έχει “κρεμάσει” πολλές φορές αυτές τις μέρες που βρισκόταν σε δοκιμαστική παράλληλη λειτουργία με την παλαιά πλατφόρμα. Oι ιατροί μεγάλη ηλικίας έχουν “παραδοθεί” σε πλήρη σύγχυση. Όλοι έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει σήμερα», αναφέρει.

Σημειώνει δε, πως οι ασθενείς θα ταλαιπωρηθούν καθώς έχει αυξηθεί ο χρόνος της αναμονής για την διεκπεραίωση της συνταγογράφησης.

«Ο χρόνος που απαιτείται για μια συνταγογράφηση έχει αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο. Εάν προσθέσουμε και την έλλειψη εξοικείωσης των ιατρών με τη νέα πλατφόρμα, σαφώς οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες», αναφέρει η Άννα Μαστοράκου.

ΗΔΙΚΑ: Πιο εύχρηστη η νέα συνταγογράφηση

Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ.

Η νέα εφαρμογή στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση της διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων, όπως προβλέπει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αναφέρει στο iatropedia.gr η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, ενώ επισημαίνει πως η νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι πολύ πιο εύχρηστη.

«Το σύστημα είναι ίδιο με το παλιό, αλλά είναι πιο σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό. Το έχουμε παρουσιάσει πανειλημμένα σε Ημερίδες στους γιατρούς και το έχουμε δώσει σε παράλληλη λειτουργία με το παλιό σύστημα εδώ και δύο μήνες για να εξοικειωθούν. Δυσλειτουργίες δεν πρόκειται να παρουσιάσει. Έως τώρα είχαμε παράπονα από τους γιατρούς ότι το παλιό σύστημα ήταν αργό και δυσκίνητο. Το νέο σύστημα έχει περισσότερες αυτόματες επιλογές για να διαλέξουν και ως εκ τούτου κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Όσοι το έχουν δει μας στέλνουν συγχαρητήρια!», τονίζει.

Δείτε επίσης: Τέλος από σήμερα τα κουπόνια από τα φάρμακα: «Πιο εύχρηστο το νέο σύστημα», λέει η ΗΔΙΚΑ

Με τη νέα πλατφόρμα, καταργείται η χρήση των «παραδοσιακών» αυτοκόλλητων κουπονιών που οι φαρμακοποιοί επικολλούσαν στις συνταγές.

Τα κουπόνια αντικαθίστανται από ψηφιακά, ενώ κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα θα συνοδεύεται από ένα μοναδικό barcode. Μέσω αυτού θα καταγράφεται το «ηλεκτρονικό ίχνος» του φαρμάκου, από το εργοστάσιο παραγωγής του έως τη στιγμή που φτάνει στο φαρμακείο και τελικά στον ασθενή.

Για τον λόγο αυτό, η πλατφόρμα συνδέεται με το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO). Το σύστημα αυτό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 9 Φεβρουαρίου 2025, διευκολύνοντας την ασφαλή διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων.

Παθολόγοι: «Πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων, η νέα πλατφόρμα»

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος το πάει, όμως, ένα βήμα παραπέρα. Δεν εκφράζει απλώς σοβαρές ανησυχίες για τη λειτουργικότητα του συστήματος, αλλά το χαρακτηρίζει ως «ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα».

«H αλλαγή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων. Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία. Αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς. Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις», αναφέρουν οι παθολόγοι.

Στη σκληρή κριτική τους προσθέτουν, επίσης, πώς η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού -όπως σχεδιάζεται- δεν θα αποτελεί μια καινοτόμο λύση, αλλά θα είναι ένας μηχανισμός που αποσπά πλήρως τον γιατρό από την φροντίδα του ασθενή.

«Συχνά η ταχύτητα του συστήματος είναι τόσο αργή που καθιστά την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο βασικών ενεργειών αδύνατη. H κατάσταση αυτή απομακρύνει τους ασθενείς και τους λιγοστούς ιατρούς που έχουν απομείνει ως συμβεβλημένοι ή μη, από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με άμεσο αποτέλεσμα την αναζήτηση ακριβών ιδιωτικών ασφαλιστικών λύσεων», αναφέρουν οι γιατροί και καταλήγουν:

“Η υγεία απαιτεί πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις, όχι γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και χρηματοδότηση, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη της κοινωνίας».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα