Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει εξαλειφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος το φαινόμενο των εικονικών συντάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Ήδη, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλιστικών φορέων και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εντοπίζουν έναν αριθμό συνταξιούχων που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ή δηλώνουν μικρότερα ποσά.
Οι περιπτώσεις αυτές θα διερευνηθούν εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι εκεί, κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας.
Επί του παρόντος, ο κ. Βρούτσης έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Ταμείων τις καταστάσεις με τους δικαιούχους συντάξεων και παροχών, οι οποίες στη συνέχεια θα δοθούν στις υπηρεσίες του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), για να γίνουν οι διασταυρώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλεκτρονικό Δίχτυ», δίνει τη δυνατότητα η διαδικασία του ελέγχου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς οικονομική επιβάρυνση και χωρίς να δαπανηθούν επιπλέον εργατοώρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
«Συγκατοίκηση» Ταμείων και «ασφαλιστικό πιστοποιητικό»
Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των ταμείων, θα ξεκινήσει το σχέδιο «συγκατοίκησης» των ασφαλιστικών φορέων, κυρίως του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, διευκολύνοντας έτσι την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές αλλά και παράλληλα επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Τέλος. ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε την επέκταση φορολογικού και ασφαλιστικού πιστοποιητικού από όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, και τη θεσμοθέτηση του «ασφαλιστικού πιστοποιητικού» για όλες τις επιχειρήσεις.
Οι ορκωτοί λογιστές, που είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη του φορολογικού πιστοποιητικού το οποίο υποβάλλεται στις οικονομικές εφορίες, θα συντάσσουν ανάλογο πιστοποιητικό, στο οποίο θα αναφέρονται οι μέρες εργασίας, οι αποδοχές των εργαζομένων και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί και θα το υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: