Site icon NewsIT

Ημαθία: Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές ανοίγει για το κοινό στο τέλος του 2023

17.09.2023 | 14:44
Ημαθία: Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές ανοίγει για το κοινό στο τέλος του 2023

Ôï áíÜêôïñï ôïõ Öéëßððïõ ´ óôéò ÁéãÝò ïëïêëçñþíåôáé, ôÝëïò 2023. Áõôïøßá óôï Ýñãï ôçò “ÓôåñÝùóçò, óõíôÞñçóçò, áíáóôÞëùóçò êáé áíÜäåéîçò ôïõ áíáêôüñïõ ôùí Áéãþí”, ðñáãìáôïðïßçóå ç Õðïõñãüò Ðïëéôéóìïý Ëßíá Ìåíäþíç. Ôï Ýñãï, ôï ïðïßï õëïðïéåßôáé áðü ôï 2007, áðü ôçí Åöïñåßá Áñ÷áéïôÞôùí Çìáèßáò, , ïëïêëçñþíåôáé óôï ôÝëïò ôïõ 2023. Å÷åé óõíïëéêü ðñïûðïëïãéóìü 20.000.000 åõñþ, ìå äéáäï÷éêÝò åíôÜîåéò, óå äýï ÷ñçìáôïäïôéêÝò ðåñéüäïõò ôïõ ÅÓÐÁ 2007-2013 êáé 2014- 2020. Ôï ìíçìåßï áðïäßäåôáé óôï êïéíü, åíôüò ôïõ Ýôïõò, ìå áíáóôçëùìÝíï ôï ìåãÜëï ðåñéóôýëéï, ôï ðñüðõëï êáé ôéò óôïÝò ôçò ðñüóïøçò, áíáôáãìÝíïõò ôïõò ôïé÷ïâÜôåò êáé óõíôçñçìÝíá ôá øçöéäùôÜ ôùí ôåñÜóôéùí áíäñþíùí, ôùí ÷þñùí, äçëáäÞ, ðïõ öéëïîÝíçóáí ôá óõìðüóéá ôùí Ìáêåäüíùí âáóéëÝùí. Ç Õðïõñãüò îåíáãÞèçêå áðü ôçí Åöïñï Áñ÷áéïôÞôùí ÁããåëéêÞ Êïôôáñßäç, óõæÞôçóå ìå ôçí ïìÜäá ôùí åðéâëåðüíôùí êáé Ýäùóå êáôåõèýíóåéò ãéá ôçí ìåëÝôç ôùí âÝëôéóôùí ëýóåùí ôçò ðñüóâáóçò êáé åîõðçñÝôçóçò ôùí åðéóêåðôþí óôïí ÷þñï ôïõ ìíçìåßïõ, ç Ýêôáóç ôïõ ïðïßïõ îåðåñíÜ ôá 30 óôñÝììáôá. Ïðùò äÞëùóå ç Ëßíá Ìåíäþíç «Ï óôü÷ïò ôïõ ó÷åäéáóìïý ôùí Ýñãùí óôéò ÁéãÝò, Þôáí åîáñ÷Þò, ç óõóôçìáôéêÞ êáé êáèïëéêÞ áðïêáôÜóôáóç êáé áíÜäåéîç ôïõ éäéáßôåñá åêôåôáìÝíïõ áñ÷áéïëïãéêïý ÷þñïõ, þóôå íá åîåëé÷èåß óå Ýíá ôåñÜóôéï áñ÷áéïëïãéêü ðÜñêï, ìå óýã÷ñïíåò êáé õøçëïý åðéðÝäïõ õðïäïìÝò êáé õðçñåóßåò, þóôå íá ðñïóöÝñåé óôïõò åðéóêÝðôåò ðëÞñç, åíéáßá êáé ïëïêëçñùìÝíç ãíþóç êáé åìðåéñßá ôçò éóôïñßáò ôçò ðüëçò ôùí Áéãþí, ôùí âáóéëÝùí ôçò êáé ôçò åõñýôåñçò Ìáêåäïíßáò. Ç áíáóôÞëùóç ôïõ áíÜêôïñïõ ôïõ Öéëßððïõ ´, ðïõ ïëïêëçñþíåôáé ôï ÄåêÝìâñéï, ìáæß ìå ôç íåêñüðïëç êáé ôçí ôáöéêÞ óõóôÜäá ôùí Ôçìåíéäþí, Ýêôáóçò ó÷åäüí 550 óôñåììÜôùí, ðïõ ôï 2021 áðïäüèçêå óôï êïéíü, ùò åðéóêÝøéìïò äåíäñïöõôåìÝíïò ÷þñïò, áñ÷áéïëïãéêÞò êáé öõóéïëáôñéêÞò ðåñéÞãçóçò, ôï Ìïõóåßï ôùí Âáóéëéêþí ÔÜöùí, ôï áñ÷áßï èÝáôñï, ç êáôÜãñáöç åêêëçóßá ôïõ Áãßïõ Äçìçôñßïõ, êáé ôï Êåíôñéêü Ìïõóåßï, ôï ïðïßï åãêáéíéÜóôçêå ôï 2022 áðü ôïí Ðñùèõðïõñãü, óõãêñïôïýí ôï Ðïëõêåíôñéêü Ìïõóåßï ôùí Áéãþí. Óôï óýíïë

Στο τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συντήρηση και αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές Ημαθίας.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο που βρίσκεται το ανάκτορο στην Ημαθία.

Το έργο, το οποίο υλοποιείται από το 2007, έχει συνολικό προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ, με διαδοχικές εντάξεις, σε δύο χρηματοδοτικές περιόδους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020.

Το μνημείο αποδίδεται στο κοινό, εντός του έτους, με αναστηλωμένο το μεγάλο περιστύλιο, το πρόπυλο και τις στοές της πρόσοψης, αναταγμένους τους τοιχοβάτες και συντηρημένα τα ψηφιδωτά των τεράστιων ανδρώνων, των χώρων, δηλαδή, που φιλοξένησαν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων.

Η Υπουργός ξεναγήθηκε από την Έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, συζήτησε με την ομάδα των επιβλεπόντων και έδωσε κατευθύνσεις για την μελέτη των βέλτιστων λύσεων της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών στον χώρο του μνημείου, η έκταση του οποίου ξεπερνά τα 30 στρέμματα.

Ποιο είναι το ανάκτορο του Φιλίππου Β’

Το ανάκτορο χτισμένο, στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β΄, το ‘βασίλειον καθίδρυμα’ των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με την βασιλική παρουσία και εξουσία. Εδώ, στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε η μεγάλη πορεία, που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη.

Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.

 

Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε για να χαθεί από προσώπου γης. Τώρα, καθώς οι εργασίες αναστήλωσής του ολοκληρώνονται, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, σύντομα θα μπορούν να έχουν μια ολοζώντανη εικόνα «του Παρθενώνα της Μακεδονίας» – όπως είχε χαρακτηρίσει το μνημείο ο Wolfram Hoepfner, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής – το οποίο με πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή αναδύεται από την λήθη των αιώνων.

Ένα μέρος, μήκους 30μ., του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου, της οποίας η αναστήλωση στο μνημείο δεν κατέστη δυνατή, για λόγους στατικούς καθώς δεν διασώθηκε το ενδιάμεσο αρχαίο υλικό, εκτίθεται ανατεταγμένο στο Κτήριο του Κεντρικού Μουσείου.

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Ο στόχος του σχεδιασμού των έργων στις Αιγές, ήταν εξαρχής, η συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας.

Η αναστήλωση του ανάκτορου του Φιλίππου Β΄, που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, μαζί με τη νεκρόπολη και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, έκτασης σχεδόν 550 στρεμμάτων, που το 2021 αποδόθηκε στο κοινό, ως επισκέψιμος δενδροφυτεμένος χώρος, αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, η κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, και το Κεντρικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 από τον Πρωθυπουργό, συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Στο σύνολο αυτό προστίθενται και όποια μνημεία ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου συντηρούνται, ώστε να είναι σύντομα επισκέψιμα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version