Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ημερίδα για παροχή τεχνικής βοήθειας από ΟΟΣΑ

Ημερίδα για παροχή τεχνικής βοήθειας από ΟΟΣΑ

To πρόγραμμα για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ σε θέματα διαφθοράς παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σημειωνέται πως ηδη από το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2018. Περίπου 100 projects τεχνικής βοήθειας θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ ως βοήθεια προς τη δημόσια διοίκηση. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί αποτελεί σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Κατά την έναρξη των ομιλιών, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήριςε “ανιστόρητες και εκ του πονηρού” ορισμένες αναφορές που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς “ως περίπου ιδιοσυγκρασιακό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας, ως κάτι που έχει να κάνει με το γονίδιο των Ελλήνων”. Αντίθετα, όπως είπε, “μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι παρά τα όσα με ευκολία λέγονται μερικές φορές η ελληνική κοινωνία που βεβαίως υποφέρει από το πρόβλημα της διαφθοράς ταυτόχρονα η ίδια αυτή κοινωνία έχει επιδείξει και επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι πίσω από αυτές τις αντοχές δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν κλονίσει τη συνοχή της κοινωνίας. Και ακριβώς λόγω των προβλημάτων αυτών που αντιμετωπίζουμε η ανοχή σε φαινόμενα όπως η διαφθοράς, μεγάλη ή μικρή είναι για τη δική μας κυβέρνηση κυριολεκτικά μηδενική”.

Για το “τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής” των εκπροσώπων της διαπλοκής στη χώρα μας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στην ομιλία του, ανέφερε ότι “η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή της στον στόχο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, με το λαό να χειμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση” Πρόσθεσε δε, πως “καθημερινά κάθε βήμα μας εμπλουτίζει το οπλοστάσιό μας κατά της διαφθοράς και για αυτό το λόγο αυξάνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής. Ολοι μας καταλαβαίνουμε, και πολύ εύκολα, το γιατί. Πανικόβλητοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής τους στη χώρα”.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του ελληνικού προγράμματος, Ντανιέλ Ντοττο, ανέφερε ότι η “χασούρα” από τη διαφθορά στη χώρα μας υπολογίζεται στα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

O γενικός γραμματέας αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, προανήγγειλε ότι το επόμενο 20ημερο θα υπάρξουν νομοθετικές πρωοβουλίες της κυβέρνησης για τις αδήλωτες καταθέσεις, για την αξιόποιηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς και για το περιουσιολόγιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε