Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά: Η υπόθεση της υπεξαίρεσης ύψους 500.000 ευρώ

Ιωάννα Μπιλίση - Χρουσαλά
Φωτογραφία από: Youtube

Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη για υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων είχε βρεθεί λίγους μήνες πριν η Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά, η οποία σήμερα βρέθηκε νεκρή στην Θεσσαλονίκη.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως νεκρή βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη η Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά. Η πρώην πρόεδρος των συμβολαιογράφων της συμπρωτεύουσας.

Η Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά είχε βρεθεί στο προσκήνιο πριν λίγους μήνες, εξαιτίας της εμπλοκής της σε υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων, για την οποία η ίδια δήλωνε σταθερά πως ήταν αθώα (σ.σ. διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2017, η Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά αφέθηκε ελεύθερη άνευ όρων, μετά την απολογία της σε ειδική ανακρίτρια. Η -ήδη τότε- απερχόμενη πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, κατέστη κατηγορούμενη, ύστερα από ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος της για υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκείνη την ημέρα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση για την οποία απολογήθηκε συνδέονταν με πλειστηριασμούς ακινήτων που διενήργησε τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη δίωξη -η οποία ήταν με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- η ίδια, μετά την κατακύρωση των ακινήτων, δεν προέβη -ως όφειλε- σε δημόσια κατάθεση του πλειστηριάσματος (τιμήματος) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το ποσό που τις «χρεώνονταν» ότι παρακράτησε ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ.

Τι είχε δηλώσει στην απολογία της η Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά

Απολογούμενη στην ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, η κατηγορούμενη -που εκείνη την περίοδο είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συνταξιοδότησή της- αρνήθηκε την κατηγορία και επικαλέστηκε λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία ανακοπής στο Εφετείο και την αναγκαστική εκτέλεση. Υποστήριξε, δε, ότι έχει αποδώσει στο Δημόσιο το σύνολο των χρημάτων που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- παρακράτησε.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας αποφασίστηκε, τελικά, να αφεθεί ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων. Για την παραπομπή της ή μη σε δίκη θα αποφάσιζε το επόμενο χρονικό διάστημα το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πριν από μήνες, κατόπιν αναφοράς της Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Θεσσαλονίκης. Είχαν απευθυνθεί ιδιώτες, ζητώντας φορολογικές ενημερότητες. Αλλά εμφανίζονταν ως οφειλέτες του Δημοσίου παρότι είχαν εκπλειστηριαστεί τα ακίνητά τους.

Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της προέδρου των Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης. Και την παρέπεμψε να απολογηθεί σε ειδική ανακρίτρια.

Ποια ήταν η Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά

Ήταν πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2006 μέχρι και τις 27 δεκεμβρίου 2017 όταν και παραιτήθηκε από τη θέση της. Ο λόγος της παραίτησης, κατά πληροφορίες, ήταν η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Γενικά την εκτιμούσαν οι συνάδελφοί της και για τον λόγο αυτό εκλέγονταν επί μία δεκαετία. Είχε συμμετάσχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια και σε εκδόσεις που αφορούν τον χώρο των συμβολαιογράφων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις