Ελλάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: Οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Ελλάδα πλησιάζουν στο ρεκόρ εξαετίας

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ελλάδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου με τα κρούσματα να φτάνουν στα επίπεδα της έξαρσης του 2018 σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ΕΟΔΥ.

Σε ύψιστη επιφυλακή για τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας  καθώς, όπως αναφέρουν στο iatropedia.gr υψηλόβαθμες επιστημονικές πηγές του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα και οι θάνατοι εντός του 2024 αναμένεται να αγγίξουν αριθμους του 2018, χρονιά που σημειώθηκε η μεγαλύτερη έξαρση της νόσου στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου». Το φαινόμενο αποδίδεται, όπως λένε, στην κλιματική αλλαγή και στον ήπιο περσινό χειμώνα, που συνέβαλλε στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών τους χειμερινούς μήνες επιτρέπουν την επιβίωση των κουνουπιών, τα οποία αποτελούν τους κύριους φορείς (διαβιβαστές) του ιού του Δυτικού Νείλου

100 κρούσματα και 12 θάνατοι μόλις σε δύο μήνες

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αύξησης που καταγράφουν εντός του 2024 οι υγειονομικές αρχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με μόνη εξαίρεση το 2018, έτος της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Αναλυτικά:

2024

Από την 21η Ιουνίου, όπου καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό της περιόδου 2024 και μέχρι τις 22 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου*, εκ των οποίων τα 76 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα σε μόλις 2 μήνες έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (22/8), μόνο μέσα σε μία εβδομάδα δηλώθηκαν 24 νέα κρούσματα.

Η επιθετική τάση του νοσήματος φέτος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η περίοδος επιτήρησης του να επεκταθεί έως τον Οκτώβριο γεγονός το οποίο θα δώσει τον χώρο να υπάρξει ακόμη και τριπλασιασμός κρουσμάτων και θανάτων, εκτιμούν οι ειδικοί.

*Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

2018

Το 2018, χρονιά έξαρσης της νόσου που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, διαγνώστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 316 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 243 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 75 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Την ίδια χρονιά, η καταγραφή της οποίας διήρκεσε 5 μήνες, υπήρξαν 50 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι περισσότεροι ήταν άνω των 63 ετών.

2023

Η περσινή χρονιά ήταν σχετικά ήπια, ενώ συγκριτικά το 2024 τα κρούσματα και οι θάνατοι παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα εντός τριών μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε και επιτηρήθηκε το νόσημα, δηλώθηκαν συνολικά μόλις 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και 23 θάνατοι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και γι’ αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2024 μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σοβαρή χρονιά με το 2018.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Επηρεαζόμενες περιοχές και κρούσματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή του ΕΟΔΥ, από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν επηρεαστεί φέτος 20 Περιφερειακές Ενότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Λιγότερα τα κρούσματα στην Αττική και τη νότια Ελλάδα

Παρόλο που η νότια Ελλάδα, αλλά και η Αττική είχαν τα λιγότερα κρούσματα τα τελευταία χρόνια, φέτος εντοπίστηκε ένα περιστατικό στην Καλλιθέα.

Ωστόσο, στην Αττική όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και καλή εργαστηριακή κάλυψη, κάτι που συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ωστόσο, η εμφάνιση κρουσμάτων ακόμα και σε περιοχές με λιγότερη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής.

Μέτρα προστασίας για τους πολίτες

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται συνεχώς, οι αρχές καλούν το κοινό να λάβει προληπτικά μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η χρήση εντομοαπωθητικών, η αποφυγή εκτεταμένης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής για τα κουνούπια και η εξάλειψη στάσιμων νερών που μπορούν να γίνουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το κοινό πρέπει να παραμένει ενήμερο για την κατάσταση και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την προφύλαξή του.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και προσοχή, οι κίνδυνοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα