Σάββατο, 9 Νοε.
15oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Σε άσχημη κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας για το προσεχές δωδεκάμηνο με βάση επιδεινώνονται σημαντικά.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας για το προσεχές δωδεκάμηνο με βάση της έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) επιδεινώνονται σημαντικά, κατά 9 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44 μονάδες και το 66% (από 56%) των καταναλωτών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ ένα 17% σταθερότητα (από 23%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -7 και -12 μονάδες αντίστοιχα.

Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς δώδεκα μήνες υποχωρεί κατά 4 μονάδες και διαμορφώνεται στις -60 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από τους καταναλωτές, ένα 18% (από 19%) εξακολουθεί να κρίνει ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (81% από 79%) δεν θεωρεί πιθανό να αποταμιεύσει το επόμενο έτος. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν στις -5 και -7 μονάδες αντίστοιχα.

Γενικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει περαιτέρω πτώση τον Μάρτιο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, στις -58 μονάδες, μειωμένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι Έλληνες είναι και πάλι έτσι οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, καθώς οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη κινούνται στις -14 και -17 μονάδες αντίστοιχα. Η αβεβαιότητα, οι δυσοίωνες προβλέψεις συνολικά για την ελληνική οικονομία, τα συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται, επηρεάζουν το εισόδημα και την καταναλωτική συμπεριφορά, δημιουργώντας δυσμενή ψυχολογία, ενώ προεξοφλούνται αρνητικά, ακόμα και αν δεν έχουν μεταφραστεί πλήρως σε πραγματική απώλεια εισοδήματος, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έρευνα του.

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο προέρχεται από επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών, η οποία ωστόσο είναι εντονότερη στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και της χώρας το επόμενο 12μηνο. Οι φόβοι για άνοδο της ανεργίας ενισχύονται και πάλι, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αντίστοιχο δείκτη στην πρόθεση για αποταμίευση, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν έντονη υποχώρηση για πέμπτο μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται κατά 11 μονάδες χαμηλότερα τον Μάρτιο, στις -45 μονάδες. Από τα νοικοκυριά, μόλις ένα 6% (από 8%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, με το 63% (από 53%) να προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -2 και -5 μονάδες αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε για δεύτερο μήνα κατά 3,2 μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στις 69,6 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευές και ηπιότερη στις Υπηρεσίες, ενώ στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Βιομηχανία είναι ο μόνος τομέας όπου οι προσδοκίες δεν επιδεινώνονται τον Μάρτιο. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Τα νέα φορολογικά και λοιπά δημοσιονομικά μέτρα, καίτοι αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς, επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε