Η ιστορία της Ιπποκράτειου Πολιτείας (οικισμός Αγίας Τριάδας) ξεκινά από παλιά. Η ευρύτερη περιοχή γνωστή σήμερα ως Αγία Τριάδα Αφιδνών, περιλαμβάνει τα τοπωνύμια του Κατσιμιδίου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Μερκουρίου, και συνορεύει στα ανατολικά και νότια με την Δημοτική κοινότητα Αφιδνών, στα νότια με τα πρώην βασιλικά κτήματα, ενώ στον βορά εκτείνεται ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας.
Τα συνολικά 7.636 στρέμματα της περιοχής ήταν εξ αδιαιρέτου μερίδες γεωργικών εκτάσεων και ιδιωτικού δάσους, κατανεμημένες σε 166 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Ενέργειες για την ενοποίηση των μερίδων ξεκίνησε ο Γ. Νάστος καταθέτοντας το ιλιγγιώδες για τα δεδομένα της εποχής (1966-1974), ποσό των περίπου 40.000.000 δραχμών (117.000 ευρώ). Η συνολική εξαγορά όλης της έκτασης ξεπέρασε τελικά τα 80.000.000 δρχ.
Η ιστορία του κτήματος της Αγίας Τριάδας Αφιδνών είναι μεν παράλληλη αυτής του όμορου πρώην Βασιλικού κτήματος, όπου βρίσκονται τα θερινά ανάκτορα, αποτελεί μέρος της ιστορίας του συγχρόνου Ελληνικού Κράτους. Η περιοχή γνωστή και ως «Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του Συνεταιρισμού, αποτελεί μάλλον την πρώτη και σημαντικότερη προσπάθεια κατασκευής μιας πόλης ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, προστατεύοντας ταυτόχρονα το πράσινο και τον Δρυμό της Πάρνηθας.
Η λίμνη Μπελέτσι
Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευή της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα).
Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι) καθώς και νεροχελώνες και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.
Σήμερα ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.
Η Ιπποκράτειος πολιτεία αποτελεί μια περιοχή ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, μόλις τριάντα (30) χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Απέχει περίπου πέντε (5) χιλιόμετρα από την Εθνική οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης, με εύκολη πρόσβαση τόσο από το χωριό των Αφιδνών (έξοδος Καπανδριτίου) όσο και από την Βαρυμπόμπη μέσω του γραφικού δασικού δρόμου που περνά από τα τέως βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ενώ βρίσκεται μόλις είκοσι περίπου χιλιόμετρα μακριά από τις παραλίες του Ωρωπού και του Καλάμου.
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για μια πλειάδα δραστηριοτήτων όλες τις εποχές του χρόνου, και αποτελεί ιδανικό προορισμό και για μονοήμερες εξορμήσεις. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικές από τις δραστηριότητες όπως: Πεζοπορία – Hiking, ορεινή Ποδηλασία – Mountain Bike, φωτογράφιση, Moto-cross, Μηχανοκίνητα αθλήματα, ημερήσιες αποδρασείς – picnic, επισκεψη στη λίμνη Μπελέτσι.