Κυριακή, 30 Ιουν.
30oC Αθήνα

Ισθμός: Σε ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην Αθηνών Κορίνθου μετά τις εκρήξεις του βυτιοφόρου – «Μπλόκο» στα φορτηγά

Ισθμός: Σε ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην Αθηνών Κορίνθου μετά τις εκρήξεις του βυτιοφόρου – «Μπλόκο» στα φορτηγά

Χάος επικράτησε για ώρες στην Αθηνών – Κορίνθου μετά τις απανωτές εκρήξεις και την κόλαση φωτιάς που δημιουργήθηκε από την ανατροπή βυτιοφόρου σε γέφυρα στον Ισθμό. Οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω προς Πάτρα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του Ισθμού, αποκαταστάθηκε εν μέρει τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ωστόσο, με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, έγινε γνωστό πως η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Οδού Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω αντιδρόμησης στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της γέφυρας.

Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας στον Ισθμό, καθώς είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Σημειώνεται πως απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από το 23,5 χλμ (Ύψος διοδίων Ελευσίνας) έως το 84,5 km (κόμβο Μορέα) για σήμερα (08-06-2024) από τις 10:30 έως τις 23:00 και για αύριο (09-06-2024) από τις 05:00 έως τις 17:00.

Για το ατύχημα συνελήφθη ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Από την τροχαία που διενεργεί την προανάκριση έχει οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. 

 

Μήνυμα 112 και εκρήξεις 

Σημειώνεται πως εκδόθηκε μήνυμα από το 112 όπου ενημέρωνε τους οδηγούς ότι έκλεισε η Ολυμπία οδός από Ελευσίνα προς Κόρινθο και από Κιάτο προς Κόρινθο, προειδοποιώντας για μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίοι ολοκλήρωσαν περίπου στις 11 το βράδυ την κατάσβεση της φωτιάς και έριξαν ειδικό κατασβεστικό υγρό, καθώς το βυτιοφόρο μετέφερε καύσιμα. Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου βρέθηκαν στην περιοχή και ξεκίνησαν άμεσα την εκτίμηση της κατάστασης στην αερογέφυρα.

Από την εκτίμηση στατικότητας που έγινε αποφασίστηκε να ανοίξει λίγο αργότερα και να δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα.

Στο δε ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο η αερογέφυρα έχει υποστεί βλάβες από την πυρκαγιά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και για αυτό παρέμεινε κλειστό και αποφασίστηκε εκτροπή της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να γκρεμιστεί το συγκεκριμένο τμήμα της αερογέφυρας που βρίσκεται πάνω από την κάθοδο προς Ισθμό.

Στο σημείο βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας και για αυτό το ρεύμα της νέας Εθνικής Οδού από Αθήνα προς Κόρινθο θα παραμείνει κλειστό στο σημείο για κάποιες ημέρες.

Το ρεύμα ανόδου για την επιστροφή των ψηφοφόρων των Ευρωεκλογών και των εκδρομέων θα αποκατασταθεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτροπή των οχημάτων στο ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο σημείο κάτω από την αερογέφυρα του Ισθμού γίνεται: με έξοδο των οχημάτων από τη νέα Εθνική Οδό στη Γέφυρα κόμβου Λουτρακίου και είσοδο τους ξανά στη νέα Εθνική οδό στον κόμβο Επιδαύρου.

Αναλυτικά τα μέτρα της Τροχαίας

Σύμφωνα με την Τροχαία, το οδικό τμήμα που γίνεται αντιδρόμηση ξεκινάει λίγο πριν τον κόμβο Λουτρακίου και τα οχήματα ξαναεισέρχονται στο κανονικό ρεύμα κυκλοφορίας περίπου στο ύψος του Λουτρακίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση συνεχίζεται σε κάποια σημεία η εκτροπή των οχημάτων προς την Παλαιά Εθνική οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Η Τροχαία λόγω της ανατροπής του βυτιοφόρου και της πυρκαγιάς αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από το ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως τον κόμβο Μορέα.

Η απαγόρευση ισχύει σήμερα από τις 10:30 έως τις 23:00 και αύριο από τις 05:00 έως τις 17:00.

Η «Ολυμπία Οδός» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν, σημειώθηκαν σοβαρές εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα του κόμβου, σε τμήμα της οποίας από νωρίς σήμερα εκτελούνται εργασίες κατεδάφισης. Στην περιοχή εφαρμόζονται ήδη οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από τις 06:00 του Σαββάτου 08.06.2024, αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση προς Κόρινθο στο ύψος της Χ.Θ. 75,2 με ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας προς δύο εναλλακτικές διαδρομές:

– προς την έξοδο του κόμβου Λουτρακίου, με κατεύθυνση προς τον Ισθμό Κορίνθου, την ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου και στη συνεχεία επανείσοδο στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κόμβου της Επιδαύρου (Χ.Θ. 76,8).

– προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του κλάδου προς Αθήνα, στον οποίο εφαρμόζεται αμφιδρόμηση από τη Χ.Θ. 75,2 έως Χ.Θ. 76,2.

Η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα και τη ΛΕΑ.

Την Κυριακή 09.06.2024 το μεσημέρι περί τις 12:00, για την εξυπηρέτηση της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας επιστροφής των εκλογέων, θα αρθεί η ανωτέρω αμφιδρόμηση και θα δοθούν στην κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας (3 Λωρίδες και ΛΕΑ).

«Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες οι οδηγοί εξαιτίας των απαραίτητων εκτροπών, καθώς και για τις καθυστερήσεις που θα επιφέρουν οι αναγκαίες για την ασφάλεια της κυκλοφορίας ρυθμίσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

Η “Ολυμπία Οδός” παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδού».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις