Site icon NewsIT
19:00 | 22.04.19

“Ηχηρή” απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των δικαστών!

αναδρομικά
Newsit Newsroom

Με την «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες»!

Με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (υπ´αριθμόν 813 και 814/2019) απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των πέντε δικαστικών ενώσεων και συνεπώς και οι δικαστές πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» μέχρι 30 Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Αναλυτικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παρά τις αιτιάσεις των δικαστικών ενώσεων σχετικά με την συγκρότηση της Επιτροπή του άρθρου 3Α για τον έλεγχο των δηλώσεων έκρινε ότι πρόκειται για ένα όργανο ελέγχου «αποτελούμενο από πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους και συγκροτούμενο κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που παρέχει κατ’ αρχήν τις απαραίτητες για την αποστολή του θεσμικές εγγυήσεις».

Αυτά θα έχει το… μενού του πόθεν έσχες

Παράλληλα, κρίθηκε ότι θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στον «πόθεν μετρητά στα «στρώματα» άνω των 30.000 ευρώ και κειμήλια,, τιμαλφή και πίνακες άνω των 40.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα κινητά πράγματα που αποκτήθηκαν σε παλιότερες χρήσεις κρίθηκε ότι «η υποχρέωση δήλωσης κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, τα οποία αποκτήθηκαν σε παλαιότερες χρήσεις, σε σχέση με εκείνη που αφορά η οικεία Δ.Π.Κ., περιορίζεται μόνο στη δήλωση των κινητών πραγμάτων, η αξία των οποίων κατά την καλόπιστη εκτίμηση του υποχρέου υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, χωρίς όμως να απαιτείται καταχώριση της αξίας τους».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης σε ότι αφορά στους λόγους ακυρώσεως περί αντισυνταγματικότητας ή και αντίθεσης προς το ενωσιακό δίκαιο πολλών ρυθμίσεων του ν. 4571/2018, «διότι κρίθηκε ότι οι το ανεφάρμοστο των εν λόγω ρυθμίσεων δεν συνεπάγεται αμέσως καθ’ ολοκληρία αδυναμία λειτουργίας του συστήματος υποβολής Δ.Π.Κ., ώστε τυχόν αποδοχή τους να συνεπάγεται και την ακύρωση της προσβαλλόμενης ατομικής πράξης».

Ανάμεσα στα ζήτηματα που δεν εξέτασε, επίσης, είναι οι διατάξεις που αναφέρονται σε ποινικές κυρώσεις, τις διατάξεις σχετικά με την κάμψη του κανόνα της πενταετούς προθεσμίας διενέργειας του ελέγχου και τη δυνατότητα μετά την παρέλευση πενταετίας ανάσυρσης υπόθεσης, που έχει αρχειοθετηθεί, όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος, αλλά και δεν αποφάνθηκε σχετικά με τη θέσπιση υποχρέωσης δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης και των οικονομικών συμφερόντων του εν διαστάσει συζύγου του υποχρέου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version