Site icon NewsIT
20:31 | 07.07.16

Και ο Γιώργος Κοσκωτάς στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsit Newsroom

Μεταξύ των 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου βρίσκεται και το όνομα του άλλοτε προέδρου της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργου Κοσκωτά. Η λίστα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τόσο φυσικά, όσο και νομικά πρόσωπα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μία λίστα με 13.730 οφειλέτες του Δημοσίου. Η πρώτη ανάγνωση πάντως “έδειχνε” πως ο… θησαυρός αποδείχθηκε “άνθρακας”, αφού πολλές από τις εταιρείες είτε δεν υπάρχουν πια, είτε έχουν πουληθεί και έχουν σβηστεί τα χρέη τους.

Η λίστα χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο να περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα και το δεύτερο να περιλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ένα, πάντως, από τα ονόματα που… ξεχωρίζει, είναι αυτό του Γιώργου Κοσκωτά. Του πάλαι ποτέ προέδρου της Τράπεζας Κρήτης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο… ομώνυμο σκάνδαλο. Ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης…

Το χρονικό του “σκανδάλου Κοσκωτά”

Η ραγδαία εξάπλωση των επιχειρήσεων του Γιώργου Κοσκωτά είχε δημιουργήσει αρκετούς… ψιθύρους σχετικά με την προέλευση των χρημάτων του. Ειδικότερα η επέκτασή του στο χώρο του Τύπου, ήταν το πλέον κομβικό σημείο της πορείας του.

Τον Οκτώβριο του 1987 και εν μέσω πολιτικής κρίσης ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του Κοσκωτά (σ.σ. ένα παρελθόν που χαρακτηρίζονταν από παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φορολογικά αδικήματα, πλαστογραφίες κλπ.).

Κατόπιν έρευνας προέκυψε πως ο Κοσκωτάς (σ.σ. ο οποίος το 1987 έγινε και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός) είχε κάνει υπεξαίρεση του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης.

Τότε διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση. Τον Μάρτιο του 1989 έδωσε συνέντευξη στο γνωστό περιοδικό “ΤΙΜΕ” το οποίο κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία του και τον εξής τίτλο: “Η λεηλασία της Ελλάδας”.

Βρισκόμενος στις ΗΠΑ ο Κοσκωτάς ενέπλεξε στελέχη του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ακόμη και τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου), δίνοντας μία ακόμη… νότα έντασης στην πολιτική κρίση της χώρας.

Αποτέλεσμα ήταν να γίνει η “Δίκη του Αιώνα”, όπως ονομάστηκε, το 1989, στην οποία ο Γιώρος Κοσκωτάς κατέθεσε ως μάρτυρας, αφού εν τω μεταξύ είχε εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ο Κοσκωτάς, στην υπεράσπισή του υποστήριξε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου τον παρότρυνε το 1987 να αγοράσει τον Ολυμπιακό (παρότι ο ίδιος υποστήριζε νέος τον Παναθηναϊκό) και του ζήτησε χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, με αντάλλαγμα πολιτική κάλυψη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και για παλαιότερα αδικήματα, αλλά και την αύξηση των ταμειακών καταθέσεων της Τράπεζας Κρήτης από δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version