Κυριακή, 30 Ιουν.
28oC Αθήνα

Καίγονται σπίτια από τη φωτιά στο Κρανίδι: Μεγάλη μάχη με τις φλόγες

Καίγονται σπίτια από τη φωτιά στο Κρανίδι: Μεγάλη μάχη με τις φλόγες

Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα με την πιο σοβαρή φωτιά να μαίνεται στο Κρανίδι Αργολίδας, και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας έχουν καεί και σπίτια. 

Μήνυμα εστάλη νωρίτερα μέσω του 112 στους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, 3 με 4 σπίτια φαίνεται να έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην περοχή του Κρανιδίου, ενώ η πυρκαγιά κινείται μεταξύ Κρανιδίου και Ερμιόνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να φύγουν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Η πυρκαγιά επεκτείνεται πολύ κοντά σε οικιστική ζώνη, ενώ στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων και 5 ελικόπτερα.

 

Λόγω βλάβης του 112, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας, απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 15:25 στο Κρανίδι Αργολίδας πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις ενώ κοντά βρίσκονται σπίτια και στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Δούκα Βρύση, στην Αργολίδα, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν απειλείται ο οικισμός. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 54 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Αιτωλοακαρνανία & Μεσσηνία

Επιπλέον πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι τις 4 το απόγευμα είχαν σταλεί μηνύματα από το 112 για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει ανά τη χώρα, όπως σε Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, Αρκαδία, Μεγαλόπολη, Κορινθία, Αχαΐα, Θήβα και Κεφαλονιά. 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαρθακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι της Παρασκευής, τα πύρινα «μέτωπα» σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

Αρκαδία

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χορέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

Την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 18 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη.

Αχαΐα

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 27 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και Ράχη προς Σκούρα.

Νέα ανακοίνωση έβγαλε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους στην περιοχή Πόρτες, Κουτσοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας να απομακρυνθούν προς Βελίτσες και Λάτα λόγω επέκτασης της πυρκαγιάς στο σημείο.

Θήβα & Φθιώτιδα

Στο μεταξύ, μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στη Θήβα για να κρατήσουν τις φλόγες και να μην περάσουν τον δρόμο Θηβών-Χαλκίδας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά είναι μακριά από δασική περιοχή. Ήδη όμως έχουν πάθει ζημιές αποθήκες θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις.

Ακόμα, πριν από λίγο ξέσπασε πυρκαγιά στον Άγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς αλλά και στο Γουλέμι της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα. Η φωτιά στον Άγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς είναι σε καλαμιές και ήδη έχουν φτάσει τα πυροσβεστικά και υδροφόρες των ΟΤΑ και προσπαθούν να σταματήσουν τις φλόγες.

Η φωτιά στο Γουλέμι είναι επίσης σε καλαμιές κοντά στα σπίτια του χωριού και έχει αναπτύξει μέτωπο και κατευθύνεται προς δασική περιοχή. Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική που βρίσκονταν κοντά στο σημείο καθώς 2 ώρες πριν χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις της και να σβήσουν άλλη φωτιά που έκαψε 10 στρέμματα περίπου αγροδασικής έκτασης κοντά στο Μεγαπλάτανο της Αταλάντης.

Λάρισα

Νέο μήνυμα του 112 ήχησε και στην Αμφιθέα Λάρισας, ενημερώνοντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πυροσβετσικής.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 18:00.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις