Ελλάδα

«Κάηκαν τα όνειρά μου» – Έζησαν τις φωτιές και διηγούνται τη δική τους ιστορία

Είναι οι άνθρωποι που είδαν να καίγεται η ζωή τους μέσα σε μια στιγμή. Δε θα ξεχάσουν ποτέ τον ήχο της φωτιάς. Δε θα ξεχάσουν ποτέ, εκείνα τα Αυγουστιάτικα βράδια του 2021 που η Εύβοια, η Βαρυμπόμπη και τόσες άλλες περιοχές, έγιναν μαύρες…

«Ξέρετε τι κάηκε; Τα όνειρά μου και η ελπίδα μου για ζωή. Δεν μου έμεινε τίποτα» λέει ο 65χρονος Γιώργος Αποστόλου που έχασε τα πάντα. Το πατρικό σπίτι του στην Εύβοια καταστράφηκε. Εκεί όπου μεγάλωσε τα παιδιά του.

«Είμαι από 10 χρονών ορφανός. Το έφτιαξα μόνος μου. Δεν έχω ελπίδα, ούτε θέληση για ζωή» λέει στο MEGA.

Περπατάει πάνω στα χαλάσματα. Ακούγεται ο ήχος από τα κεραμίδια. Κάποτε εκεί ήταν το κρεβάτι του, η κουζίνα, τα βιβλία, οι αναμνήσεις του. Τώρα, κοιμάται με τη σύζυγό του στην αποθήκη, πάνω στα τελάρα για τα μελίσσια. Τα παιδιά του πήγαν εκεί για να τον δουν και τα έδιωξε. Δεν ήθελε να δουν το σπίτι όπου μεγάλωσαν, συντρίμμια.

«Έχω σταματήσει να ελπίζω»…

«Έκανε βουητό και αέρα η φωτιά»

Ο πατέρας Νικόλαος ανάβει ένα κεράκι και ευχαριστεί την Παναγία που η οικογένειά του δεν κάηκε στις φλόγες. Όταν οι φωτιές κύκλωσαν τις Ροβιές, εκείνος και η πρεσβυτέρα με ένα λάστιχο έριχναν νερό για να σώσουν το μικρό εκκλησάκι, το πνευματικό κέντρο και το σπίτι τους.

«Μας φωνάζαν να φύγω, δεν έφευγα εγώ. Καθόμουν μήπως μπορέσω να κάνω κάτι. Και μετά ήρθε εδώ αυτό το μέτωπο. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια, υπήρχε έλλειμμα οργάνωσης» λέει. Πάλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μάχη όμως ήταν άνιση.

Click4More: Φωτιές: Περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες

«Ρίχναμε λίγο νεράκι για να κρατήσουμε τη φωτιά αλλά ήταν αδύνατον. Έκανε βουητό, έκανε αέρα η φωτιά. Και έφυγα για να σώσω την παπαδιά και το παιδί…»

Πήραμε τη μικρή με το αυτοκίνητο και τον σκύλο. Μας κύκλωσε η φωτιά ξανά. Ίσα που πρόλαβε ο πάτερ να κάνει πίσω το αυτοκίνητο να φύγουμε. Και το παιδί φώναζε ‘μπαμπά καιγόμαστε’», λέει η πρεσβυτέρα. Ακόμα ηχεί στα αυτιά τους η φωνή της κόρης να φωνάζει «καιγόμαστε». Η ελπίδα όμως δεν πέθανε ούτε την ύστατη στιγμή.

«Είχαμε την ελπίδα και την πίστη ότι οι Άγιοι δε θα μας αφήσουν και το κτίριο θα μείνει ακέραιο».

Click4More: Φωτιά στην Εύβοια: «Γυρίσαμε πίσω για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας»

Το εκκλησάκι, το πνευματικό κέντρο και το σπίτι τους σώθηκαν σαν από θαύμα. «Καήκαμε χωρίς λόγο. Ένα πολύ ωραίο μέρος. Αυτό που ζήσαμε εμείς να μην το ζήσει κανένας άλλος στον κόσμο».

Κι αφού σαν από θαύμα η φωτιά προσπέρασε το πνευματικό κέντρο του χωριού, αποφάσισαν εκεί να καταφεύγει όποιος έχει ανάγκη αλλά και όποιος θέλει να βοηθήσει. «Το αποδίδω σε θαυμαστό γεγονός. Δεν βρίσκω λογική».

Σε μία άλλη γωνιά της Ελλάδας, στη Βαρυμπόμπη, η 86χρονη κυρία Δέσποινα, μετράει κι εκείνη τις πληγές της από τη φωτιά. «Η ψυχή σου σε έπιανε, η ψυχή σου σε έπιανε»… Σε αυτό το σπίτι έζησε όλη τη ζωή της. Οι αναμνήσεις 50 χρόνων χάθηκαν μέσα στις στάχτες… «Η ζωή μου ήταν ο κήπος, τώρα… Βγαίνω έξω, τους μιλάω. Εντάξει… πάλι θα φτιάξουμε. Τι να κάνουμε, έτσι είναι δυστυχώς. Η ζωή αυτά έχει».

Στο σπίτι δεν έχει ακόμη ρεύμα και νερό. «Δίχως φως είναι το βράδυ μαρτύριο» λέει…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μου ''έκοψε'' τον δρόμο ένα αυτοκίνητο» λέει ο 38χρονος Ουκρανός οδηγός φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην Εγνατία
Σε βάρος του οδηγού του φορτηγού ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για επικίνδυνη οδήγηση και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σε ανακριτή τη Μεγάλη Παρασκευή
Ο 38χρονος Ουκρανός οδηγός του φορτηγού ο οποίος ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό
Ανανεώθηκε πριν 38 λεπτά
Καιρός αύριο: Έως τους 27 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία – Τοπικές βροχές από το απόγευμα σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο
Έντονη η μεταφορά αφρικανικής σκόνης την Πέμπτη σε όλη τη χώρα - Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη θα σχηματιστεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες
Άνθρωπος στη βροχή
Το Άγιο Φως με πτήσεις από την Αθήνα στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας – Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου η άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Για ακόμη μία χρονιά το Άγιο Φως θα ταξιδέψει με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε όλες τις μεγάλες πόλεις
Το Άγιο Φως