Κυριακή, 18 Αυγ.
31oC Αθήνα

Καιρός: 29 βαθμούς η θερμοκρασία θάλασσας στο Ιόνιο, τα μελτέμια «έσωσαν» το Αιγαίο, «έβρασαν» τα νερά στη Μεσόγειο

Καιρός: 29 βαθμούς η θερμοκρασία θάλασσας στο Ιόνιο, τα μελτέμια «έσωσαν» το Αιγαίο, «έβρασαν» τα νερά στη Μεσόγειο
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφονται στη Μεσόγειο Θάλασσα στα μέσα Αυγούστου. Από κοντά το Ιόνιο πέλαγος, ενώ τα μελτέμια κράτησαν λιγότερο ζεστά τα νερά του Αιγαίου.

Υψηλές ήταν οι τιμές της θερμοκρασίας της θάλασσας στο Ιόνιο πέλαγος, φτάνοντας τοπικά και τους 29°C.

Σε καλύτερη μοίρα το Αιγαίο, όπου οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στα μέσα Αυγούστου ήταν κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η επίδραση του μελτεμιού αποδείχτηκε ευεργετική, «κρατώντας» τον υδράργυρο γύρω τους 25 °C.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δεδομένα του «Copernicus», της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλίμα, αλλά και από πληροφορίες από το climatebook.gr.

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη Μεσόγειο σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου με τη μέση θερμοκρασία της θάλασσας να φτάνει τους 28.15°C.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τη Μεσόγειο στις 16 Αυγούστου κυμάνθηκε κατά 2.5°C πάνω από τη μέση τιμή της τριακονταετίας 1991 – 2020!

Από τις 10 Αυγούστου έως και τις 16 Αυγούστου, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τη Μεσόγειο Θάλασσα καταρρίφθηκε άλλες τέσσερις φορές.

Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου.

Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29°C – 31°C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5°C στην Αδριατική Θάλασσα και τους 2 – 4°C στα νοτιοανατολικά.

Εκτός του Αιγαίου πελάγους, οι μόνες περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή γύρω στους 25 °C, ήταν το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου, όπως ο κόλπος του Λέοντα στη μεσογειακή Γαλλία και οι Βαλεαρίδες νήσοι στην Ισπανία, επίσης λόγω της επίδρασης των τοπικών ισχυρών βόρειων ανέμων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις