Κυριακή, 11 Αυγ.
29oC Αθήνα

Καιρός «Hot, Dry, Windy»: Οι περιοχές που κινδυνεύουν από τις φωτιές

Καιρός «Hot, Dry, Windy»: Οι περιοχές που κινδυνεύουν από τις φωτιές

Ο καιρός Hot – Dry – Windy απειλεί για ακόμη μια φορά την Ελλάδα με αποτέλεσμα όλος ο κρατικός μηχανισμός να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κίνδυνος φωτιάς είναι αυξημένος, ενώ οι Αρχές καλούν τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 

Σχεδόν η μισή χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραίο κίνδυνο φωτιάς, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ο επικίνδυνος καιρός δεν αποκλείεται να ευνοήσει και την εμφάνιση mega fires, που μπορούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με το meteo, oι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση σήμερα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά την Κυριακή 11/08, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη το μεσημέρι θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ σε Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολική Πελοπόννησο τα 60-70 km/h.

Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα.

 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πρόκειται για τις παρακάτω περιοχές: 

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Άλλες 8 περιφέρειες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4):

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις περιοχές πολύ υψηλής επικινδυνότητας τα δάση, τα άλση και τα πάρκα θα είναι κλειστά με αποφάσεις των Περιφερειών και των Δήμων. Οι είσοδοι θα φυλάσσονται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν κάθε θερμική εργασία σε εξωτερικό χώρο και να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως οι συνθήκες θα είναι παρόμοιες σχεδόν όλη την εβδομάδα: «Από την Κυριακή, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 Μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία και γι’ αυτό τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται “στο κόκκινο”, όπως φαίνεται και στον χάρτη».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις