Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιών βάζει σε «πορτοκαλί» συναγερμό έξι περιφέρειες

Καιρός: Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιών βάζει σε «πορτοκαλί» συναγερμό έξι περιφέρειες
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δύσκολη θα είναι η κατάσταση το Σάββατο (17/08/2024) καθώς ο καιρός επιφυλάσσει και πάλι υψηλές θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με τα μελτέμια και την ξηρασία φέρνει μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα ο καιρός το Σάββατο (17/08/2024) θα είναι καυτός με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ενώ οι άνεμοι θα έχουν ισχύ 7 μποφόρ, ωστόσο αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός το Σάββατο θα είναι γενικά αίθριος, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά τους 40 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 35 με 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι θα κινηθούν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με το meteo το Σάββατο17 Αυγούστου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή καταιγίδες, κυρίως σε ορεινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 34-36, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στην Ήπειρο από 20 έως 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 37-39 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 36 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και στα ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιφέρειες το Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
-Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν
επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις