Τρίτη, 23 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά από 15 ημέρες εξαντλητικού καύσωνα, που θα βρέξει

Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά από 15 ημέρες εξαντλητικού καύσωνα, που θα βρέξει

Αλλάζει ο καιρός και μετά από 15 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών ο καύσωνας μας εγκαταλείπει και έρχονται οι θερμικές καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο Τρίτη (23/07/2024) θα παραμείνει ζεστός αλλά με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους θερμικές καταιγίδες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές. Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Ακόμη αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Όσον αφορά τον παρατεταμένο καύσωνα φαίνεται πως έριξε αυλαία την Δευτέρα (21/07/2024) με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (41.9 °C) και ακολούθησε η Θήβα (41.6 °C) και τα Ψαχνά Ευβοίας (41.2 °C).

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Έρχονται οι θερμικές καταιγίδες

«Από αύριο Τρίτη (23/07/2024) σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμικές καταιγίδες δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα και συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζεσταίνεται ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να ανεβαίνει προς τα πάνω, γιατί είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.

Έτσι καθώς ανεβαίνει ο ζεστός αέρας, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα.

Μάλιστα αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, τα σύννεφα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε καταιγίδες, συνήθως σύντομης διάρκειας. Όμως μπορούν να είναι και έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, πολύ ισχυρούς ανέμους και αρκετές φορές χαλάζι.

Πως θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Την Τετάρτη (24/07/2024) ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από νωρίς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και σε όλα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (25/07/2024) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός όμως από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θράκη και την ανατολική και κεντρική Μακεδονία πιθανόν να είναι έντονα. Βελτίωση από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα κυμαίνεται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (26/07/2024) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός όμως τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο (27/07/2024) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι απόγευμα οπότε είναι πιθανό στα ορεινά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις