Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Καιρός: «Φούρνος» η Ελλάδα την Τετάρτη – Οι περιοχές που θα «ψηθούν» και πότε θα πάρουμε ανάσα δροσιάς

Καιρός: «Φούρνος» η Ελλάδα την Τετάρτη – Οι περιοχές που θα «ψηθούν» και πότε θα πάρουμε ανάσα δροσιάς
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Καιρός Αφρικής! Έρχεται καυτό και δύσκολο διήμερο με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται πάνω από τους 40 βαθμούς, όπως τονίζει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου στο newsit.gr, όπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους, καθώς το κύμα αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο για την υγεία μας όσο και για πιθανές πυρκαγιές.

Ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός και τα επόμενα 24ωρα με την πολυπόθητη ανάσα δροσιάς να αναμένεται το Σάββατο όπου εκεί θα δούμε να κατεβαίνει ο υδράργυρος αισθητά, μία πρόβλεψη που προκαλεί αισιόδοξο μήνυμα.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με όσα λέει η Χριστίνα Ρήγου στο newsit.gr ο καύσωνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί, αναμένεται ζέστη να κάνει σε όλη τη χώρα, υψηλές θερμοκρασίες από βορρά προς νότο.

Στη βόρεια και στη δυτική Ελλάδα θα φτάσουν τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία θα φτάσει τους 40
βαθμούς.

Ωστόσο στο επίκεντρο αυτού του κύματος του καύσωνα είναι περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας όπου αναμένονται το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη να φτάσει ο υδράργυρος τους 42 με 43 βαθμούς τοπικά.

Οι «καυτές» περιοχές

Περιοχές λοιπόν που θα βιώσουν αυτές τις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία και νοτιότερα η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η κεντρική κυρίως Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία και η Μεσσηνία, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος. Η Κρήτη και η Ρόδος στα συγκεκριμένα τμήματα της χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει 42 με 43 βαθμούς κελσίου τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Δείτε LIVE την πορεία του καιρού

Η Αθήνα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση το καυτό διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης επισημαίνει η γνωστή μετεωρολόγος στο newsit.gr, σε αυτό το ζεστό κύμα που σαρώνει τη χώρα αφού ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς τοπικά και 41 βαθμούς στην πόλη και την Πέμπτη 41 βαθμούς τοπικά και 42 βαθμούς στην πόλη.

Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ζεστά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με 38 βαθμούς κελσίου αύριο Τετάρτη στην πόλη και 39 βαθμούς την Πέμπτη. Η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα θα είναι αποπνικτική, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με μεταφορά αφρικανικής σκόνης αυξάνοντας τους δείκτες δυσφορίας, οπότε το στρες στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω ζέστης είναι αυξημένο.

Οι άνεμοι είναι γενικά ήπιοι δυτικοί γι’ αυτό και ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από τους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας.

Δροσιά αλλά και κίνδυνος πυρκαγιών

Η Χριστίνα Ρήγου αναφέρει στο newsit.gr ότι από Παρασκευή φαίνεται μία σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας της χώρας, με μία μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια όπου στη βόρεια Ελλάδα στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται κάποια μπουρίνια κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά η ζέστη θα παραμείνει νοτιότερα λίγο πιο ήπια απ’ ότι τα σαραντάρια που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς θα είναι αυξημένος τα επόμενα εικοσιτετράωρα παρά τους ήπιους ανέμους που πνέουν στη χώρα, η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία στα δάση αυξάνουν την καύσιμη ύλη και έτσι ευνοείται η εξάπλωση πυρκαγιών.

Ωστόσο αυτός ο κίνδυνος παραμονεύει και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διότι ενισχύονται οι άνεμοι από το Σάββατο, θα πνέουν τόσο σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας όσο και στα ηπειρωτικά στα 6 και 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα επανέλθει πλέον στα κανονικά επίπεδα για την εποχή σε όλη τη χώρα, όπου θα δούμε να μην υπερβαίνει το θερμόμετρο τους 30 με 33 βαθμούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις