Παρασκευή, 30 Αυγ.
26oC Αθήνα

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί θα χτυπήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα – Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί θα χτυπήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα – Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Παραμένει και σήμερα (30.08.2024) το σκηνικό κακοκαιρίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης να συνεχίζει να φέρνει βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά της ΕΜΥ οι αέριες μάζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας φέρνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία σήμερα θα χτυπήσει μεσημεριανές και απογευματινές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες.

Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Ελλάδα και περιοχές της Πελοποννήσου είναι σε συναγερμό καθώς αναμένεται να δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Χθες Πέμπτη (29.08.2024) οι κεραυνοί σάρωσαν την χώρα φτάνοντας περίπου τους 20.000. Από αυτούς οι 18.587 ήταν πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Παρασκευή (30-08-24)

1. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες.

Β. Αύριο Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και πιθανώς κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Παρασκευή

Για σήμερα  Παρασκευή αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στη Χαλκιδική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη και θα ενισχυθούν. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 32, στη Θεσσαλία από 22 έως 34, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 32, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 33, στην Πελοπόννησο από 17 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 33, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 και στην Κρήτη από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και καταιγίδες μετά το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Μπουρίνια στην Μεσσηνία

Η κακοκαιρία χθες Πέμπτη (29.08.2024) χτύπησε με την Μεσσηνία με ισχυρή καταιγίδα… Το κέντρο της Καλαμάτας δέχθηκε μέσα σε λίγη ώρα 22 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Δυνατός ανεμοστρόβιλος συνοδευόμενος από βροχή σάρωσε τη δυτική παραλία και ξήλωσε τους δύο ναυαγοσωστικούς πύργους και τους διέλυσε.

Προληπτικά, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, στο σημείο όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν κατολισθήσεις.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις