Πέμπτη, 29 Αυγ.
27oC Αθήνα

Καιρός: Καταιγίδες φέρνει η «ψυχρή λίμνη» που αλλάζει άρδην το σκηνικό

Καιρός: Καταιγίδες φέρνει η «ψυχρή λίμνη» που αλλάζει άρδην το σκηνικό
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά από ένα παρατεταμένο καλοκαίρι με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, έρχεται η «ψυχρή λίμνη» να αλλάξει άρδην το σκηνικό του καιρού, με καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν αυτό το φαινόμενο του καιρού, έχουν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες θα χτυπήσουν τη χώρα μας καταιγίδες και θα επικρατήσει αστάθεια για 100 ώρες!

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο Γιάννης Καλλιάνος, για τέσσερις ημέρες θα υπάρξει αστάθεια του καιρού, καθώς η μέρα θα ξεκινάει καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια όμως από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 με 18:00 το απόγευμα γρήγορα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα έχουμε αυτές τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες.

Όλα αυτά θα συμβούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη. Σε ορισμένες περιοχές οι καταιγίδες αναμένονται ιδιαιτέρως έντονες, ενώ θα υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Τι είναι όμως το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» που τόσο θα μας απασχολήσει για τις επόμενες τέσσερις μέρες;

Όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, πρόκειται για μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών, η οποία όταν βρεθεί πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες. Αυτή η κατάσταση ευνοεί τη δημιουργία καταιγίδων, κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές.

«Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας» σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο. Ο ίδιος συμπληρώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας, μέσα από το γραφικό του Windy:

Αναλυτικά η πρόγνωση τη ΕΜΥ για την Πέμπτη 29/8/24

Πτώση θα σημειώσει την Πέμπτη (29/8/24) η θερμοκρασία που θα φτάσει στο μέγιστο τους 34 βαθμούς Κελσίου. Γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος αν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αύξηση των μποφόρ στα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα πέσει και θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.

Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες και μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς και στις Σποράδες έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις