Site icon NewsIT

Καιρός: Καταιγίδες σε εξέλιξη στην Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία – Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

04.07.2024 | 09:14
Καιρός: Καταιγίδες σε εξέλιξη στην Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία – Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Πέμπτης (4.7.24) με βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται ήδη στην Ανατολική Μακεδονία αλλά και σε μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού δεν αποκλείεται εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες σε κάποιες περιοχές να πέσει χαλάζι, ενώ αναμένονται και κεραυνοί.

«Η παρούσα κατάσταση επιβεβαιώνει τα προγνωστικά σε ότι αφορά στο πρώτο μέρος του έκτακτου, με τις καταιγίδες να επηρεάζουν την Ανατολική Μακεδονία και μέρος της Κεντρικής με ραγδαιότητα, αλλά χωρίς μεγάλα ύψη υετού», γράφει σε ανάρτησή του στα social media ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς.

«Επανεξέταση των προγνωστικών για τις υπόλοιπες περιοχές σε λίγες ώρες, ώστε στην (τελευταία) επικαιροποίηση του έκτακτου να δοθούν ακριβέστερες χρονικές και τοπικές πληροφορίες», αναφέρει ο κ. Κολυδάς.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το οποίο και επικαιροποιήθηκε, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν αρχικά την Ανατολική Μακεδονία και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική) καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (βόρεια της Μυτιλήνης) έως το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες.

Στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχει σταλεί μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η έντονη κεραυνική δραστηριότητα και οι πολίτες πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Γι’ αυτό δεν κρατάμε ομπρέλα, δεν στεκόμαστε κάτω από ψηλά αντικείμενα (κολόνες), δεν περπατάμε σε γυμνό από δέντρα χωράφι, δεν κολυμπάμε μένουμε μακριά από γεωργικά μηχανήματα και από κορυφές λόφων και βουνών

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού

Για σήμερα βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες.

Tα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 31, στην Ήπειρο από 17 έως 30, στη Θεσσαλία από 24 έως 31, στη Στερεά από 19 έως 30, στην Πελοπόννησο από 17 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 28, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 32, στις Κυκλάδες από 19 έως 29, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 28 και στην Κρήτη από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες έως το πρωί θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα το μεσημέρι και απόγευμα οπότε υπάρχει πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως το πρωί θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Μετά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version